naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gospodarski oporavak EU u 2010. bit će krhak

Gospodarstvo Europske unije postupno se oporavlja od krize ali se i dalje suočava s brojnim poteškoćama, te će u ovoj godini rasti po stopi od 0,7 posto a isti tempo rasta očekuje se i u eurozoni, objavila je u četvrtak 25. veljače Europska komisija.  

Bruxelles je time potvrdio prognoze iz studenog, blago naviše revidiravši procjene za prvu polovinu ove godine, ali i blago snizivši one za razdoblje od srpnja do prosinca. Tako bi i u eurozoni i u 27 članica EU gospodarstvo u ovoj godini trebalo rasti po stopi od 0,7 posto. 

Prognoze EK temelje se na procjenama rasta sedam najvećih gospodarstava EU, uključujući Njemačku, Španjolsku, Francusku, Italiju, Nizozemsku, Poljsku i Veliku Britaniju, na koja otpada oko 80 posto BDP-a EU.  

U Bruxellesu su pritom povisili prognozu o rastu poljskog gospodarstva u 2010. na 2,6 posto, u odnosu na 1,8 posto prognoziranih u studenom. Prognoze za Njemačku i Francusku ostale su iste, na 1,2 posto. 

Potvrđena je i procjena iz studenog o stopi inflacije u eurozoni u 2010. u visini 1,1 posto. Procjena za 27-članu Uniju blago je povišena, na 1,4 posto, s ranije prognoziranih 1,3 posto. 

U Komisiji očekuju nastavljene pritiske na gospodarstvo, što bi inflaciju trebalo držati pod kontrolom i amortizirati poskupljenje energenata i nekih drugih roba.  

Među rizicima za rast europskog gospodarstva u 2010. Komisija izdvaja i dalje neizvjesnu situaciju na financijskim tržištima. Pozitivan bi pak utjecaj mogao generirati rast svjetskog gospodarstva, posebno u Aziji, kao i skori neizbježni novi ciklus u upravljanju zalihama u EU, koji bi mogao povoljnije utjecati na potražnju no što se trenutno očekuje.(Hina)

 

Više o tome:

Rapid: EU interim forecast: recovery is in progress but remains fragile