naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
EIB se u Hrvatskoj okreće prema potpori malom i srednjem poduzetništvu

Europska investicijska banka (EIB) prošle je godine pojačala svoju aktivnost u Hrvatskoj, gdje je iznos potpisanih zajmova dosegnuo za sada rekordnu svotu od 415 milijuna eura, a cilj je da se ove godine ponovi taj rezultat usmjeravajući se prema malom i srednjem i poduzetništvu, istaknuo je u četvrtak 25. veljače u Bruxellesu potpredsjednik EIB-a Matthias Kollatz-Ahnen.  

'Prošle smo godine dosegnuli rekordan iznos od 415 milijuna eura. Bilo je puno aktivnosti vezano uz pristupni proces i uz protukrizne mjere, a ove godine želimo ponoviti isti iznos ili ga malo i premašiti', rekao je na konferenciji za novinare Kollatz-Ahnen. 

EIB je financijska institucija Europske unije koja pomaže u financiranju dugoročnih investicijskih projekata. Svoje aktivnosti u Hrvatskoj usmjerava na potporu projektima koji zemlji trebaju pomoći u ispunjavanju pristupnih kriterija za Europsku uniju. 

Prošle je godine Hrvatska dobila zajmova od EIB-a u više od dvaput većem iznosu nego 2008. kada je dobila 170 milijuna eura. Godine 2007. plasirano je 330 milijuna eura. 

Od 2001. do 2009. ukupan iznos zajmova EIB-a Hrvatskoj dosegnuo je iznos 1,9 milijardi eura. Od toga iznosa na prometnu infrastrukturu utrošeno je oko 64 posto. 

EIB je s dolaskom krize počeo preusmjeravati svoje zajmove s infrastrukturnih projekata na potporu malim i srednjim poduzećima. Od prošlogodišnjih 415 milijuna eura, 350 milijuna je namijenjeno za mala i srednja poduzeća.  

Zbog krize EIB se sve više okreće projektima koji u kratko vrijeme mogu vratiti uloženo, stoga se smanjuju ulaganja u infrastrukturne projekte. 

Kollatz-Ahnen je rekao da se zbog toga kasni s projektom nizinske pruge Zagreb-Rijeka-mađarska granica. Kašnjenje ne znači odustajanje i EIB će sljedećih godina financirati željezničke projekte u Hrvatskoj te nastaviti s kreditiranjem lokalne samouprave radi poboljšanja infrastrukture na području zaštite okoliša, zdravstva i obrazovanja, rekao je on. 

EIB će još pojačati svoju potporu malim i srednjim poduzećima u Hrvatskoj, najavio je Kollatz-Ahnen. 

Hina