naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Propali pregovori oko povrata duga islandske banke Icesave

Pregovori Islanda s Velikom Britanijom i Nizozemskom oko povrata duga islandske banke Icesave propali su u četvrtak 25. veljače kasno navečer, čime je referendum o ranije postignutom sporazumu postao izgledniji, a on će najvjerojatnije biti negativan.

Islandsko ministarstvo financija objavilo je u četvrtak navečer da je zadnji krug pregovora 'završio bez konačnog rješenja'. 

Predstavnici triju strana pregovarali su u Londonu zadnja dva tjedna. 

'Nadali smo se konsenzusu u rješavanju tog pitanja pod boljim uvjetima', rekao je islandski ministar financija Steingrimur Sigfusson, 'no to nije bilo moguće'. 

Obje strane iznijele su konstruktivne prijedloge, no znatne razlike i dalje postoje', dodao je. Nakon što je islandska online banka Icesave propala 2008., britanska i nizozemska vlada nadoknadile su svojim štedišama 3,8 milijardi eura izgubljenih štednih uloga. Sada taj novac od Reykjavika traže natrag. 

Islandska vlada na to je pristala, no većina stanovnika ne slaže se s uvjetima sporazuma. Po sporazumu, taj bi se iznos trebao vratiti kroz 15 godina s kamatama, što bi značilo da svako islandsko kućanstvo mora platiti oko 45.000 eura. 

Britanci i Nizozemci navodno su ponudili niže kamatne stope i njihovu suspenziju dvije godine, no one su Islanđanima i dalje previsoke. 

Islandski predsjednik odbio je potpisati prijedlog zakona o prihvaćanju sporazuma, odlučivši se za referendum 6. ožujka, koji će vlada najvjerojatnije izgubiti. 

Spor oko povrata duga mogao bi se odraziti i na islandski put prema EU-u jer su Velika Britanija i Nizozemska dale do znanja da će blokirati islandske pristupne pregovore ako se pitanje Icesavea ne riješi.(Hina) 

 

Više o tome:

EUobserver: Iceland debt talks collapse