naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Informatička i komunikacijska industrija u središtu nove europske strategije za rast i radna mjesta

Brzi internet, niže cijene i uprezanje potencijala neiskorištenih radijskih frekvencija u razvoj novih usluga dio su nove strategije EU-a za održiv rast i radna mjesta pod nazivom 'Europa 2020.'  

Europska komisija procjenjuje da je kriza prepolovila potencijal rasta Europske unije, naglašavajući pritom u novom političkom dokumentu EU, kojeg se domogao portal Euractiv, da tržišta u razvoju, poput kineskog i indijskog, čija je informatička i komunikacijska industrija sustiže onu EU-a, predstavljaju 'prijetnju ali i priliku'. 

Kako bi riješila problem nagrižene dominacije u sektoru informatičke i komunikacijske tehnologije, EU planira povećati razinu ulaganja u istraživanje i razvoj sa sadašnjih 1,9 na 3,0 posto BDP-a EU-a. 

Pritom će ulaganja javnog sektora, prema dokumentu, igrati središnju ulogu u jačanju europske konkurentnosti na području ICT-a. 

U dokumentu se tako navodi da će EU nastojati koristiti novac javnog sektora, kao što su strukturalni fondovi, za izgradnju internetske infrastrukture ako se sredstva privatnog sektora pokažu nedostatnima. 

Uz pomoć Europske investicijske banke (EIB), EU će nastojati mobilizirati dodatnih 10 do 12 milijardi eura godišnje iz privatnog sektora na osnovi jedne milijarde eura iz europskih fondova. 

Izvori iz industrije pritom upozoravaju da Komisija ne bi trebala 'istiskivati' privatna ulaganja i da će morati jamčiti da tijela javne uprave ulaganjima neće kršiti propise o državnoj pomoći. 

Nova strategija zamijenit će Lisabonsku strategiju, koja je usvojena 2000. i uglavnom nije uspjela do 2010. pretvoriti EU u 'najdinamičnije svjetsko gospodarstvo temeljeno na znanju'.

Nova strategija fokusirana je na inovacije i ekološki prihvatljiv rast i predlaže strože praćenje programa reformi u zemljama-članicama EU, što je bila jedna od najvećih slabosti Lisabonske strategije.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActiv: 2020 plan pins hopes on 'Digital Agenda'