naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Rehnov posjet Grčkoj u znaku pitanja hoće li Atena ispuniti zacrtane ciljeve

Povjerenik Europske unije za gospodarska pitanja Olli Rehn doputovao je u ponedjeljak 1. ožujka u posjet dugovima pritisnutoj Grčkoj radi inspekcije napretka njezine vlade u rezanju ogromne zaduženosti i proračunskog manjka, koji već tjednima nagrizaju vjerodostojnost europske jedinstvene valute.  

Rehn bi se trebao sastati s nizom visokih grčkih dužnosnika, među kojima su ministar financija George Papakonstantinu, ministar gospodarstva Luka Katseli, te ministar rada Andreas Loverdos. 

Grčka socijalistička vlada predstavila je niz mjera rezanja javne potrošnje, povećanja prihoda od poreza, te ublažavanja posljedica višegodišnjeg lošeg upravljanja financijama. 

Grčki manjak u visini 12,7 posto bruto domaćeg proizvoda više je nego četiri puta veći od dopuštene gornje granice za zemlje Unije. Vlada je obećala rezanje manjka za četiri postotna boda, na 8,7 posto, u ovoj godini, cilj koji se sve više čini sve manje ostvarivim za tu recesijom pogođenu zemlju. 

Pokažu li se dosad planirane mjere nedostatnima, ministri financija EU-a mogli bi na sastanku zakazanom za 16. ožujka od grčke vlade zatražiti provedbu još oštrijih mjera. 

Grčki su mediji u nedjelju izvijestili da bi vlada mogla do srijede najaviti nove mjere, uključujući podizanje stope PDV-a, dodatna smanjenja prava zaposlenih u javnom sektoru, te moguća ograničenja isplate božićnica i regresa, koji se u Grčkoj nazivaju 13. plaćom. 

Novinska agencija Athens News Agency prošli je tjedan izvijestila da je misija EU-a i Europske središnje banke koja je prošli tjedan posjetila Atenu radi pripreme terena za Rehnov posjet uočila neke ključne prepreke ostvarenju grčkih prognoza prihoda. 

Europski su stručnjaci upozorili da će, pokažu li se najavljene mjere štednje nedostatnima, biti nužno provesti dodatne mjere uštede 3,6 do 4,8 milijardi eura. 

Grčki partneri u Europskoj uniji izrazili su posebnu frustriranost činjenicom da je Atena uspjela nagomilati gotovo 300 milijardi eura duga unatoč tome što je desetljećima dobivala novac od Bruxellesa. Oni su Grčkoj zasad dali samo političku podršku, ne obvezujući se ni na kakve konkretne mjere pomoći. 

Čelnik Eurogrupe ministara financija eurozone Jean-Claude Juncker u nedjelju je pak upozorio da Grčka mora intenzivirati mjere štednje jer porezni obveznici u ostalim članicama nisu spremni sudjelovati u otklanjanju posljedica lošeg upravljanja prošlih grčkih vlada. 

'Grčka mora intenzivirati svoja nastojanja da smanji proračunski manjak', kazao je Juncker, koji je ujedno i premijer Luksemburga, u intervjuu za grčke dnevne novine Eleftherotypia. 'Grčka se mora usredotočiti na dodatno smanjenje potrošnje i načine povećanja svojih prihoda'.(Hina) 

Više o tome:

  • EurActiv: Greece bailout plan takes shape as EU visit looms
  • EUobserver: More details anticipated on Greek bail-out