naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grčka mora poduzeti dodatne mjere

Grčka mora poduzeti dodatne mjere kako bi riješila problem dužničke krize i mora ispuniti zacrtane ciljeve kada je riječ o kresanju proračunskog manjka, kazao je u ponedjeljak 1. ožujka povjerenik EU Olli Rehn.  

'Tražim od grčke vlade da sljedećih dana najavi nove mjere', kazao je Rehn novinarima nakon razgovora s grčkim ministrom financija Georgeom Papakonstantinuom. 

Grčki je ministar pak izjavio da planovi za smanjivanje ogromnog duga donose sa sobom i određene opasnosti i rizike, pri čemu neke od tih opasnost sada postaju vidljive. Usprkos tome, vlada će ustrajati u čvrstoj odluci da smanji proračunski manjak, naglasio je Papakonstantinu. 

'Vlada će učiniti sve što je potrebno, uključujući nove mjere, kako bi se proračunski manjak u ovoj godini smanjio za četiri postotna boda', kazao je grčki ministar. 

Među temama razgovora bile su reforme sustava mirovinske skrbi, proračun i služba za statistiku, dodao je. 

Grčki premijer George Papandreu prethodno je pozvao građane da prihvate neugodne posljedice koje će sa sobom donijeti zadaća normalizacije stanja u javnim financijama. Bit problema čine korupcija i nekažnjeno kršenje zakona, ustvrdio je Papandreu. 

'Kriza u našoj zemlji nije ograničena na naše fiskalne probleme. To je tek vrh ledenog brijega', naglasio je grčki premijer u govoru u vladi. 

Pritom je čelnik eurozone, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker u ponedjeljak u razgovoru za duesseldorfski dnevnik Handelsblatt ustvrdio da Grčkoj nije potrebna pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). 

'Smatram da nije potreban angažman MMF-a, izuzev tehničke pomoći', kazao je Juncker. 

Pozvao je grčke dužnosnike da se pridržavaju zacrtanog smanjenja proračunskog manjka kako bi ponovno pridobili povjerenje financijskih tržišta. 

Europski dužnosnici pritom su ponovno upozorili da će se oštro obrušiti na spekulacije usmjerene protiv europskih zemalja koje se zadužuju na financijskim tržištima. 

'Budu li Grci poštivali stroge parametre a tržišta nastave špekulirati na štetu Grčke, nećemo dopustiti da to prođe nekažnjeno', naglasio je čelnik eurozone. 

Nije želio reći što će točno učiniti ali je ipak upozorio: 'Imamo u podrumu opremu za mučenje i bude li potrebno, iznijet ćemo je na vidjelo', kazao je. 

Europska komisija podastrt će 16. ožujka ministrima financija Europske unije prvo izvješće o napretku Grčke u provedbi plana konsolidacije. 

Vlade članice eurozone paralelno pregovaraju o mogućim mehanizmima potpore Grčkoj na međunarodnim tržištima obveznica, ističu izvori u EU.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: EU urges Greece to agree new austerity plan