naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Novi propis uklanja mogućnost šokantnih računa za mobilne telefone

Svi operateri u mobilnim telefonskim mrežama u Europskoj uniji od ponedjeljka, 1. ožujka, dužni su svojim klijentima ponuditi uslugu automatskog prekida veze u roamingu kada troškovi dođu do iznosa koji određuje sam klijent, što će mnoge poštedjeti neugodnih iznenađenja kada dobiju račun.  

Po uredbi koja je stupila na snagu 1. ožujka, svi operateri moraju ponuditi svojim klijentima opciju ograničavanja troškova u roamingu na iznos koji sami žele. Ako to ne učine do 1. srpnja, troškovi u roamingu bit će ograničeni na 50 eura mjesečno.  

Nakon što dosegnu iznos koji su odabrali ili iznos od 50 eura koji će se automatski dodijeljivati, neće se moći uspostaviti veza u roamingu, bilo na mobitelu ili na prenosivom računalu. Potrošači će dobivati obavijesti kada dosegnu 80 posto dogovorenog limita. 

'Zaštita protiv šokantnih računa koristan je korak prema izgradnji povjerenja potrošača da koriste mobilne mreže i pregledavaju internet kada putuju diljem Europe. To povjerenje je ključno ako građani i poslovni sektor žele iskoristiti puni potencijal interneta', rekla je povjerenica za nove tehnologije Neelie Kroes. 

Vrtoglavo visoki iznosi računa za korištenje mobitela mnogima su zagorčali život. Komisija navodi primjer jednog njemačkog turista kojega je po povratku u zemlju iz Francuske dočekao račun od 46.000 eura jer je skidao televizijski program, a drugi primjer je britanski student koji je dobio račun od 9.000 eura nakon što je mjesec dana bio na studijskom putovanju. 

Cijene roaminga u zemalja Europske unije drastično su pale u posljednje dvije godine, zahvaljujući inicijativi Europske komisije da se propišu cjenovni maksimumi za usluge korištenja mobilnog telefona u inozemstvu.(Hina)

 

Više o tome:

  • Rapid: Telecoms: mobile phone customers entitled to protection from data-roaming "bill shock" as from 1 st March 2010
  • EurActiv: EU caps Internet roaming to prevent 'bill shocks'