naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Stockholm - europska zelena prijestolnica za 2010.

Ribiči pecaju pred parlamentom, sportaši trče i bave se nordijskim skijanjem po gradskim parkovima, dok bicikli pretječu autobuse na etanol, slike su koje se mogu vidjeti u Stockholmu, gradu koji je zavrijedio titulu europske zelene prijestolnice za 2010. i to najviše zbog načina na koji je uspio smanjiti razine ugljičnog dioksida. 

Ocjenjivački odbor najviše je bio impresioniran 'načinom na koji smo znali smanjiti emisije CO2', pojasnio je za agenciju France presse direktor lokalne službe za okoliš Gustaf Landhal. 

Stockholm je 2009. zabilježio razinu emisija CO2 od 3,4 tone po glavni stanovnika a cilj mu je 3 tone do 2015., dok su u ostatku Europe emisije CO2 negdje oko 10 tona po glavi stanovnika i imaju tendenciju rasta, kaže Landhal. 

Da bi uspjela dobiti takav rezultat, švedska prijestolnica koncentrira se na promet i grijanje, dva sektora koja u EU-u predstavljaju 43 posto ukupne emisije stakleničkih plinova. 

'Uspjeli smo smanjiti emisije u sektoru prometa iako grad ne prestaje rasti', kaže Landhal. 

Stockholm je također uložio u sustav lokalnog centralnog grijanja koje radi na obnovljive izvore energije i na koji je povezano oko 75 posto domaćinstava. Taj sustav proizvodi i svoju vlastitu struju. 

U gradu u kojem je 40 posto gradskim površina zelenih, lokalna uprava neprekidno potiče stanovnike da ne koriste automobile. 

Po statistikama za 2007., tijekom zime 19 posto građana išlo je na postao pješice ili biciklom, unatoč hladnoći i snijegu, a ljeti ih je bilo gotovo dvostruko. 

Oni drugi često koriste javni prijevoz, koji uglavnom vozi na obnovljive izvore energije. 

Plaćanje ulaska u središte grada postavljeno 2006. pridonijelo je smanjenju prometa za 20 posto u centru.  

Statistike za 2008. kažu da je 168.000 ljudi svakodnevno išlo na posao nekim vidom javnog prijevoza, a 56.000 automobilom.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Stockholm – European Green Capital 2010