naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija zainteresirana za 'europsko partnerstvo' u financiranju NE Belene

Europski povjerenik za energiju Guenter Oettinger rekao je ovoga tjedna u Sofiji da je Europska komisija zainteresirana za 'europsko sudjelovanje' u financiranju nuklearne elektrane Belene, projektu koji u sjevernoj Bugarskoj gradi ruski Atomstrojeksport. 

Oettinger, koji je u utorak sudjelovao na crnomorskom energetskom forumu u Sofiji, kazao je da se treba razgovarati o sudjelovanju europskih investitora u projektu Belene, koja je u inicijalnoj fazi gradnje.  

Oettinger je razgovarao s bugarskim premijerom Bojkom Borisovim koji je rekao da je njegov gost obećao pomoći pronaći europske privatne investitore za nuklearku. 

'Tražimo europske investitore i europski novac da bi mogli nastaviti s projektom. Nemamo svog novca', kazao je Borisov. 

Borisov, koji se obvezao da će tražiti mišljenje EU-a za glavne energetske infrastrukturne projekte u svojoj zemlji u kojima sudjeluje Rusija, a koje je ispregovarala prijašnja vlada, kazao je također da je zemlja spremna ići dalje s izgradnjom i Nabucca i Južnog toka. 'U Bugarskoj, ta dva projekta nisu jedan drugom konkurencija', dodao je.  

Što se tiče Belene, naglasio je da će Bugarska izgubiti milijarde eura ako se projekt obustavi jer osim 1,2 milijarde eura koji su već uloženi, Bugarska bi morala platiti i kaznu Atomstrojeksportu i to između 600 i 900 milijuna eura. 

Bugarska je od osamdesetih godina, kada je izgrađena sovjetska nuklearna elektrana Kozloduj, snažno ovisna o nuklearnoj energiji. Četiri od šest reaktora te nuklearke moralo je biti zatvoreno pod pritiskom EU-a tijekom pristupnih pregovora za što Bugarska još uvijek traži kompenzaciju EU-a budući da je prije nego li su zatvoreni reaktori četiri i peta, Kozloduj proizvodio 44 posto potrebne struje, od čega je dio išao u izvoz, što je davalo Bugarskoj stratešku poziciju u regiji koja je potom izgubljena. 

U tom kontekstu projekt izgradnje nuklearne elektrane Belene postao je prioritet prijašnje vlade premijera Sergeja Staniševa. 

Nakon njega, Borisov je rekao da će tražiti mišljenje Europske komisije za tri najveća energetska projekta u kojima sudjeluje Rusija: projekt izgradnje plinovoda Južni tok, naftovod Burgas-Aleksandropolis i Belene, za koji se očekuje da postane operativan 2013-2014. 

Rusija je ponudila Bugarskoj dva milijuna eura pozajmice kako bi omogućila da se nastavi izgradnja Belene. 

Međutim, navodno Bugarska ne želi prihvatiti prijedlog ako se u Belenu ne investira i europski novac.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Commission wants EU capital for new Bulgarian nuclear plant