naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nakon grčkog primjera, put do eurozone bit će mnogo teži

Ozbiljni financijski problemi Atene i činjenica da je Grčka varala sa statističkim podacima ne postavljaju samo pitanje je li bila pogreška pustiti tu zemlju u eurozonu već i općenitije - trebaju li se buduća proširenja eurozone temeljiti samo na kvantitativnim podacima i kriterijima, pišu u četvrtak 4. ožujka europski mediji.  

'Priključivanje eurozoni postat će teže za veći broj kandidata, posebno za zemlje koje u ovom trenutku bilježe neravnotežu u tekućoj bilanci plaćanja', rekao je Gunter Deuber, stručnjak za istočnu Europu u Deutsche Bank Research. 

Deuber očekuje da će nakon lošeg primjera Grčke eurozona dati veću važnost 'pravoj konvergenciji' - dugoročnom zdravlju tekućih bilanci plaćanja i konkurentnosti - umjesto da se fokusira na izolirane statističke podatke. 

To bi mogao biti problem za većinu istočnoeuropskih zemalja, posebno za baltičke zemlje, Bugarsku i Rumunjsku. 

Ekonomisti se pozivaju na primjer Litve. Godine 2006. zemlja je dala zahtjev za priključivanje eurozoni, unatoč upozorenjima zemalja članica i sumnji u vezi s održivošću financija u toj brzorastućoj ekonomiji. 

Eurozona je odbila zahtjev sa službenim objašnjenjem o stopi inflacije koja je sasvim malo iznad dopuštene. Kasnije se pokazalo da je odluka bila opravdana, budući da je litavska ekonomija doživjela snažan pad aktivnosti, što je potaklo pitanje - što bi se dogodilo da je litavska stopa inflacije bila samo nešto niža u proljeće 2006. 

Bugarski premijer Bojko Borisov nada se da bi njegova zemlja uskoro mogla ući u ERM II, tečajni mehanizam koji se smatra 'čekaonicom' za euro, te postati članicom eurozone kroz tri godine. 

Stručnjaci smatraju da će Estonija biti test za buduća proširenja eurozone. Ta baltička država u ovom trenutku najizgledniji je kandidat da postane 17. članica eurozone. Ako Estonija ne uspije ući 2011. ili 2012., stručnjaci vjeruju da ostali nemaju nikakvih izgleda prije 2015. 

Jedine četiri zemlje koje su uspjele uvesti euro od novih 12 su Slovenija, Slovačka, Cipar i Malta. 

Hina