naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
2,3 milijarde eura za 43 energetska projekta

Europska komisija u četvrtak 4. ožujka je izabrala 43 projekta energetske infrastrukture diljem EU-a koje će sufinancirati, a među tim projektima je i izgradnja plinonovodne interkonekcije Mađarske i Hrvatske.  

Za 43 projekta koji bi trebali pridonijeti sigurnosti opskrbe energijom stvaranjem prekogranične infrastrukture, Komisija je izdvojila 2,3 milijarde eura. Među tim projektima, 31 se odnosi na plin, a 12 na električnu energiju.  

Za projekt interkonekcije Mađarske i Hrvatske predviđeno je 20 milijuna eura. 

Financijskim doprinosom EU-a u tim projektima u visini do 50 posto, aktivirat će se 22 milijarde eura investicija iz privatnog sektora, navodi Komisija. 

'U sklopu plana EU-a za oporavak gospodarstva mi financiramo 'pametne investicije', to jest kratkoročne poticaje usmjerene na dugoročne ciljeve. Investiranje u ključnu infrastrukturu neće samo potaknuti gospodarstvo i zapošljavanje nego i pomoći da građani u svojim domovima imaju struje i plina, čak i u slučaju poremećaja opskrbe. Naučili smo lekciju iz nedavne krize s opskrbom plinom i to je jedan od razloga za dodjelu velike financijske pomoći novim energetskim infrastrukturnim projektima', rekao je predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso. 

Najveći dio sredstava dobio je projekt plinovoda Nabucco - 200 milijuna eura. Za izgradnju LNG terminala u Poljskoj izdvojit će se 80 milijuna eura, za interkontektor Mađarske i Slovačke 30 milijuna a Mađarske i Rumunjske 16 i pol, a za sustav prijenosa plina u Sloveniji od austrijske granice do Ljubljane 40 milijuna eura.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Economic Recovery: Second batch of 4-billion-euro package goes to 43 pipeline and electricity projects