naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Gymnich u Cordobi o utemeljenju europske diplomatske službe

Ministri vanjskih poslova EU-a razgovarat će u petak 5. i subotu 6. ožujka u španjolskom gradu Cordobi o utemeljenju europske diplomatske službe, a svoju bi viziju djelovanja trebala predstaviti i visoka predstavnica za vanjsku politiku Catherine Ashton.

Europska služba za vanjske akcije jedan je od novih elemenata uvedenih Lisabonskim ugovorom, a trebala bi Europskoj uniji dati istu važnost na polju vanjskih odnosa kakvu ima na području trgovine i financija. Međutim, već prije uspostave izaziva brojne napetosti i podjele. 

'Zabrinuti smo oko nekih očitih međuinstitucionalnih borbi u naših sadašnjim pregovorima', kazali su britanski i švedski ministar vanjskih poslova David Miliband i Carl Bildt u pismu Ashton poslanom prije sastanka, obećavajući joj 'svu potporu'. 

U pismu Miliband i Bildt traže od Ashton da iskoristi sastanak u Cordobi kako bi ustanovila u kojem smjeru ide uspostava diplomatske službe i osigurala da služba ispuni cilj jačanja europske globalne uloge. 

Po predsjedniku Europske komisije Joseu Manuelu Barrosu, pravi problemi su nacionalne tendencije koje guraju neki političari, a ne zaostaju ni europske institucije od kojih je zatražio 'suradnju u duhu lojalnosti'. 

Diplomatska služba trebala bi imati više od 3.000 diplomata i misije u gotovo svim zemljama. Trebala bi biti uspostavljena do kraja travnja, ali diplomatski izvori kažu da rok neće biti ispunjen i da će mnoga pitanja ostati neriješena. 

Reuters kaže da su među tim pitanjima opseg i struktura službe, financiranje, potom koga imenovati na ključna mjesta kao što su Peking, New York i Moskva. Osim toga, Europska komisija, zemlje članice i tajništvo Europskog vijeća žele osigurati svoj utjecaj.(Hina) 

 

Više o tome:

EurActov: Difficult birth' awaits EU diplomatic service