naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Islandski referendum: London otvoren za nove pregovore, Den Haag zabrinutiji

Vlade u Den Haagu i u Londonu na različit su način reagirale na ishod subotnjeg referenduma na Islandu na kojem je 93,5 posto glasača odbacilo sporazum po kojem bi se Nizozemskoj i Velikoj Britaniji vratio novac izgubljen nakon propasti online banke Icesave. 

 London je kazao da je otvoren za nove pregovore o tom pitanju, dok je Den Haag jasno upozorio da bi ishod referenduma mogao naštetiti izgledima Islanda za priključivanjem EU-u. 

Na referendum se ukupno odazvalo 62,7 posto registriranih glasača, a od njih 93,5 posto je glasovalo protiv, dok ih je samo 1,8 poduprlo sporazum. 

Nakon što je islandska online banka Icesave propala 2008., britanska i nizozemska vlada nadoknadile su svojim štedišama 3,9 milijardi eura izgubljenih štednih uloga.  

Krajem prosinca islandski parlament je usvojio zakon Icesave o povratu novca Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, ali nekoliko dana kasnije, pod valom nezadovoljstva građana, islandski je predsjednik odbio potpisati ga, odlučivši se za referendum 6. ožujka. 

'Razgovori triju vlada o alternativnom rješenju pitanja Icesavea ipak su već počeli', rekao je islandski ministar vanjskih poslova Ossur Skarphethinsson. 

'Pregovarači se već tri tjedna sastaju u Londonu. Razgovori su bili konstruktivni i pozitivni a islandska vlada smatra da se može postići rješenje koje bi za sve strane bilo zadovoljavajuće', dodao je. 

Naime, vlada je nakon referenduma kazala da se nije radilo o izjašnjavanju za ili protiv povrata duga, već o uvjetima povrata. 

Britanski ministar financija Alistair Darling rekao je da je njegova vlada otvorena za pregovore. 'Ne radi se o tom treba li svota biti isplaćena. Nije upitno hoćemo li dobiti novac natrag a ono što sam pripravan učiniti jest razgovarati s Islandom o uvjetima isplate', rekao je. 

Nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verheugen sugerirao je da rezultat potkopava izglede za približavanje Islanda Europskoj uniji. 

Prošli mjesec, Europska komisija preporučila je otvaranje pregovora s Islandom, ali konačna odluka ostaje u rukama zemalja članica. 

Europska komisija primila je u nedjelju na znanje informaciju o rezultatu islandskog referenduma na kojemu je velika većina glasača odbila financijski ugovor, ali je istaknula da je ulazak zemlje u EU tema 'posebnog procesa'.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: UK open to fresh talks after Iceland referendum, Netherlands more wary