naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Portugalci namjeravaju uštedjeti ukidanjem poreznih olakšica i ograničavanjem rasta plaća u javnom sektoru

Portugalski dugoročni plan mjera proračunske štednje predviđa smanjenje državne potrošnje kroz ukidanje poreznih olakšica i ograničavanje rasta plaća u javnom sektoru, no ne sadrži ništa slično mjerama smanjenja plaća i povećanja poreza kakve je najavila grčka vlada, prenose lokalni mediji.  

Portugalska manjinska socijalistička vlada u subotu je usvojila smjernice toga plana, koji će Bruxellesu biti predstavljen ovaj mjesec, ali je objavu pojedinosti, koju tržišta čekaju u potrazi za čvrstim obećanjima o smanjenju manjka i zaduženosti, odgodila za ovaj tjedan. 

Dužnosnici su, ne ulazeći u detalje, otkrili da dogovoreni program mjera sadrži kombinaciju smanjenja javne potrošnje i fiskalne stabilnosti. 

Od izbijanja grčke krize tržišta su nervozna zbog velikog proračunskog deficita Portugala, koji je prošle godine skočio na 9,3 posto BDP-a. 

Zabrinutost posebice izaziva oštar rast zaduženosti zbog pokrivanja troškova vezanih uz utjecaj produbljene recesije, unatoč tome što su portugalski manjak i zaduženost značajno ispod onih Grčke.  

Ne navodeći imena, dnevni list Diario de Noticias prenio je da će vlada od 2011. smanjiti porezna rasterećenja vezana uz usluge zdravstvene skrbi i obrazovanja, smanjiti javna ulaganja, te uvesti poreze na dobit od dionica, dok će zamrzavanje plaća u javnom sektoru produžiti za još najmanje godinu dana nakon 2010. 

'Dokument ipak ne predviđa nikakva drastičnija rješenja poput onih koje su najavile Grčka i Irska, uključujući ukidanje 13. plaće i regresa', kazao je taj izvor. 

Dugoročni plan proračunske štednje za razdoblje od 2010. do 2013., kojeg je portugalska vlada dužna sastaviti prema EU programu stabilnosti i rasta, usmjeren je na smanjenje proračunskog deficita te zemlje ispod tri posto BDP-a do 2013., ili za više od dvije trećine u odnosu na razine iz 2009. 

Smjernice tako predviđaju smanjenje proračunskog manjka s ovogodišnjih 8,3 na 6,6 posto u 2011., odnosno na 4,7 posto u 2012. U 2013. manjak bi trebao iznositi 2,8 posto. 

Gospodarstvo bi po tom planu u ovoj godini trebalo porasti za 0,7 posto, nakon prošlogodišnjeg pada za 2,7 posto. Tempo rasta bit će slabašan pa će u 2011. iznositi 0,9 posto, u 2012. 1,3 posto a u 2013. 1,7 posto. 

Razina zaduženosti dosegnut će vrhunac od 90,1 posto u 2012., u odnosu na prognoziranih ovogodišnjih 85,4 posto. U 2013. trebala bi se smanjiti na 89,3 posto BDP-a. 

Vlada očekuje da će u razdoblju od 2010. do 2013. prikupiti šest milijardi eura privatizacijom i prodajom državnog udjela u kompanijama, od čega bi ove godine trebalo biti prikupljeno 1,2 milijarde eura. 

Hina