naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Vijest
Bolonjski proces traži nastavak modernizacije visokog obrazovanja

Deset godina nakon pokretanja, Bolonjski proces i dalje traži nastavak modernizacije visokog obrazovanja, podizanje njegove kvalitete, kao i jačanje dostupnosti visokog obrazovanja širem sloju građana, pokazuje izvješće Europske komisije koje je objavljeno u ponedjeljak u Bruxellesu.

'U zadnjih deset godina, sustavi visokog obrazovanja znatno su se razvili, zajedno s velikim reformama u sustavu stupnjevanja obrazovanja i osiguranju njegove kvalitete. Moramo nastaviti s modernizacijom i povećanjem kvalitete visokog obrazovanja te ga učiniti dostupnijim građanima', izjavila je povjerenica za obrazovanje, kulturu i višejezičnost Andrula Vasiliu.

Nova gospodarska strategija 'Europe 2020' tome će dati daljnji poticaj, posebice kroz mjere čiji će cilj biti povećati broj osoba s diplomama na oko 40 posto stanovništva, sa sadašnjih oko 33 posto, dodaje povjerenica.

Izvješće pokazuje da je gospodarska kriza različito utjecala na visoko obrazovanje: u nekim zemljama povećano je izdvajanje za visoko školstvo, a u nekima je došlo do velikih smanjenja. O izvješću će se raspravljati na ministarskoj konferenciji koja će se održati 11. ožujka u Budimpešti, a nastaviti 12. ožujka u Beču.

Bolonjskim procesom, nazvanim po talijanskom gradu u kojem je pokrenut u lipnju 1999. godine, pokrenut je cijeli niz reformi s ciljem da se visoko obrazovanje u Europi učini konkurentnijim i atraktivnijim za studente te da se postigne usporedivost diploma. Bolonjskim procesom visoko obrazovanje podijeljeno je u tri ciklusa. U procesu sudjeluje 46 zemalja, među njima i Hrvatska.

Prema izvješću Europske komisije, ciljevi Bolonjskog procesa uvelike su ispunjeni. Sustav studija u tri ciklusa i više kvalitativne norme postale su pravilo u Europi, dok kod priznavanja diploma još ima problema, kaže se u izvješću.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Higher education reforms: Europe must continue to modernise and increase quality, says Vassiliou
  • Europska komisija: Focus on higher education in Europe 2010: New report on the impact of the Bologna Process