naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Proizvodnja u zemljama istočne Europe u siječnju premašila očekivanja

Industrijska proizvodnja u izvozno orijentiranim zemljama istočne Europe skočila je u siječnju iznad očekivanja, te ekonomisti ocjenjuju da se oporavak u toj regiji zahuktao.

Godinu dana nakon što je globalna financijska kriza potaknula pad industrijske proizvodnje po dvoznamenkastim stopama u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, proizvođači bilježe oporavak narudžbi na ključnim tržištima eurozne, iako i dalje očekuju neujednačen oporavak.

Industrijska proizvodnja u članici eurozone Slovačkoj porasla je za 19,3 posto u odnosu na godinu ranije, premašivši očekivanja da će porasti za 14 posto. Glavni je razlog visoke stope rasta iznimno niska komparativna baza u prijašnjoj godini kada je proizvodnja pala više od 25 posto.

U Češkoj je proizvodnja skočila za 5,3 posto. premašivši očekivanja da će porasti za 2,5 posto, dok je Mađarska zabilježila stopu rasta industrijske proizvodnje od 3,4 posto, iznenadivši tržišne analitičare koji su očekivali stagnaciju.

Latvija je pak u ponedjeljak izvijestila o prvom rastu proizvodnje u dvije godine, iako su potrošačke cijene pale preko četiri posto zbog velikih rezova javne potrošnje u cilju očuvanja vezanog tečaja s eurom unatoč padu gospodarskih aktivnosti za 18 posto u 2009.

Za razliku od Poljske čije se gospodarstvo oslanja na domaće tržište s 38 milijuna stanovnika, u Mađarskoj, Slovačkoj i Češkoj, u čijim gospodarstvima dominira teška industrija, na izvoz otpada najmanje dvije trećine BDP-a.

'S obzirom na kolebljivu prirodu preokreta na našim velikim izvoznim tržištima, prognoza proizvodnje još je uvijek neizvjesna', upozorava Gyorgy Barta iz banke CIB u Budimpešti.

Glavne su prepreke za nastavljeni snažni rast proizvodnje u budućnosti ukidanje poticajnih mjera, poput programa poticanja kupnje novih vozila u Njemačkoj, kao i općenito prigušena potražnja u eurozoni, te nevoljkost banaka da pozajmljuju kompanijama i potrošačima i kontinuirani rast nezaposlenosti diljem Europe.

 

Hina