naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija protiv odlaganja nuklearnog otpada izvan granica i na zajednička odlagališta

Bruxelles se protivi da zemlje članice EU-a izvoze nuklearni otpad izvan granica Unije kao i da ga odlažu na zajednička odlagališta, rekao je europski povjerenik za energiju Guenter Oettinger.

'To je domaća zadaća nacionalnih političara', rekao je Oettinger za Financial Times Deutschland u intervjuu objavljenom u srijedu 10. ožujka.

Izvoz nuklearnog otpada izvan EU-a, primjerice u Rusiju, nije prihvatljiv jer Bruxelles nema načina za inspekcije tih mjesta.

Times je prošli mjesec objavio kako postoje planovi o izvozu nuklearnog otpada iz zapadnih članica u istočne, kako bi se u njima otpad odlagao na središnjem deponiju, što bi bila jeftinija opcija. Oettinger kaže da to ne dolazi u obzir. Izvoz posebnog otpada, uključujući nuklearni, iz ekonomskih razloga, bio bi 'skandalozan i opasan', rekao je.

Europska komisija do kraja godine trebala bi predstaviti seriju zajedničkih sigurnosnih standarda za odlagališta nuklearnog otpada u EU-u.

Od 27 članica EU-a, 15 ih ima nuklearna postrojenja, s ukupno 145 reaktora. Francuska je jedan od najvećih proizvođača nuklearnog otpada, a njezinih 59 reaktora proizvodi oko 80 posto električne energije u zemlji.

Većina zemalja odlaže nuklearni otpad na privremena odlagališta, ali neke vlade idu prema uspostavi dubljih geoloških odlagališta za trajnu uporabu.

Bruxelles nema ovlasti nad odlukama nacionalnih vlasti, odnosno o tome hoće li se one odlučiti za nuklearnu opciju. Austrijska javnost, primjerice, ne želi na svom teritoriju nuklearke.(Hina)

 

Više o tome:

  • EUobserver: Brussels against exporting nuclear waste outside EU