naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Manje novca za europske poljoprivrednike, ograničenja poticaja

Reforma poljoprivredne politike Europske unije od 2014. trebala bi rezultirati manjim proračunom, ali se istovremeno moraju izbjeći protekcionističke mjere ili bilo kakvo povećanje potpora, rekao je dužnosnik Europske komisije zadužen za poljoprivredu.

Do kraja ove godine, Europska komisija trebala bi predložiti reformu europske Zajedničke poljoprivredne politike (CAP) za koju se izdvaja 40 posto ukupnog proračuna Unije. Iako plan još nije poznat, dosad su procurile neke njegove pojedinosti.

'Više ili manje znamo koji će smjer CAP slijediti, a to je isti smjer kao ranije u realnom izrazu: bit će manji', rekao je ekonomski analitičar u upravi za poljoprivredu Anastassios Haniotis.

'Sviđalo se to nama ili ne, postoji velika ovisnost poljoprivrede o subvencijama', a ključno pitanje reforme bit će kako smanjiti tu ovisnost, rekao je na konferenciji u Bruxellesu.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy rekao je u subotu da je spreman razgovarati o smanjivanju proračunskih izdvajanja za poljoprivredu, u zamjenu za strože uvjete uvoza čime bi se zaštitila europska proizvodnja.

Sarkozyjevi savjetnici kazali su da će on predložiti njemačkoj kancelarki Angeli Merkel da njihovi ministri poljoprivrede objave zajednički prijedlog o budućoj regulaciji i financiranju europske poljoprivrede do rujna.

Njemačka je bila saveznik Francuskoj tijekom prijašnjih reformi CAP-a. 'Sadašnji CAP ne daje rezultate', rekao je Ariel Brunner, čelnik za europsku politiku u BirdLife Internationalu, jednoj od nevladinih skupina za zaštitu okoliša.

Rasprave o pojedinostima reforme mogle bi pokazati duboke razlike između tržišno orijentiranih država poput Velike Britanije i Danske s jedne strane i onih koje podupiru strogu regulativu uz potporu izdašnog budžeta s druge strane, kakva je primjerice Francuska.

Sljedećeg tjedna, zastupnici Odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta održat će raspravu o reformi CAP-a, a Europski će parlament u ovoj reformi CAP-a u konačnim odlukama imati istu snagu kao i nacionalne vlade.

Hina