naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU plan regulacije hedge fondova potencijalni izvor sukoba

Američki ministar financija Timothy Geithner upozorio je Europsku komisiju da bi njezin plan regulacije hedge i private equity fondova mogao izazvati transatlantski spor, prenosi u četvrtak 11. ožujka list Financial Times.

Prema pisanju toga lista, u pismu europskom povjereniku za unutarnje tržište Michelu Barnieru Geithner se osvrnuo na predloženu direktivu EU kojom bi se investicijskim fondovima nametnula veća ograničenja u poslovanju.

Predloženi bi propisi mogli štetiti poslovanju američkih hedge fondova, private equity grupacija i banaka time što bi im ograničila područje djelovanja u Europi, ustvrdio je Geithner u pismu upućenom 1. ožujka.

Predložene bi promjene ograničile pristup ulagača iz Europske unije fondovima čije je sjedište izvan 27-članog bloka. Nadalje, da bi mogli poslovati unutar EU-a, i neeuropski fondovi morali bi poštovati nove europske propise.

Direktiva bi također prisilila europske investicijske fondove da se u pojedinim dijelovima poslovanja koriste uslugama lokalnih banaka, piše nadalje taj list.

Druga područja koja bi također mogla uzrokovati napetosti uključuju propise o isplati bonusa, te one o ograničenju zaduživanja, i o objavi osjetljivih informacija.

Europski se diplomati sastaju u četvrtak kako bi pokušali postići sporazum o predloženoj novoj direktivi prije no što bude predstavljena ministrima financija EU-a sljedećeg utorka. Da bi bio usvojen, prijedlog direktive mora dobiti podršku Europskog parlamenta. (Hina)

 

Više o tome:

  • EurActiv: UK, US lash out at France, Germany over hedge fund regulation