naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija traži europski zakon o zaštiti tla

Europska komisija pozvala je u petak zemlje članice Europske unije da se donese zajedničko europsko zakonodavstvo za zaštitu bioraznolikosti tla i očekuje da će se sljedeći tjedan o tome oglasiti ministri zemalja članica zaduženi za okoliš.

U novom izvješću Europske komisije tvrdi se da loša zaštita bioraznolikosti tla može pogoršati klimatske promjene, ugroziti poljoprivrednu proizvodnju i smanjiti kvalitetu podzemnih voda. Europska komisija još od 2006. traži obvezujuće zakonodavstvo u tom području, ali se do sada na tome malo napravilo.

U ponedjeljak će se na dnevnom redu redovitog sastanka ministara okoliša naći i okvirna direktiva o zaštiti tla.

'Tlo je nevidljivi junak bioraznolikosti. Mi dijelimo tlo i stoga sam uvjeren da nam je potrebno zajedničko zakonodavstvo u tom području. Pozivam ministre okoliša da prihvate zdrav regulatorni okvir za zaštitu najdragocjenijih resursa', izjavio je povjerenik za okoliš Janez Potočnik.

Raznolikost organizama u tlu ugrožena je zbog neprimjerene poljoprivredne proizvodnje, pretvaranja pašnjaka i šuma u obradivo zemljište, šumskih požara i neodgovarajućeg navodnjavanja, navodi Komisija.

Nekoliko zemalja članica ima vrlo dobre zakona o zaštiti tla, ali trenutačno ne postoji nikakav zakon o bioraznolikosti tla na međunarodnoj, europskoj ili regionalnoj razini.

Komisija je 2006. godine predložila direktivu o zaštiti tla, koju je podržao i Europski parlament, ali je ona odbačena zbog protivljenja šest zemalja članica.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Soil biodiversity: the invisible hero