naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Fuele: Unapređivanje regionalne suradnje i dobrosusjedski odnosi važni u pridruživanju Uniji

Povjerenik Europske unije za proširenje Štefan Fuele izjavio je, u svojem autorskom tekstu za beogradski dnevnik 'Blic' od ponedjeljka 15. ožujka, da unapređivanje regionalne suradnje i dobrosusjedski odnosi predstavljaju velik izazov kojim se mora pozabaviti Srbija, kao i svaka zemlja koja se teži pridružiti EU.

On je dodao da problemi nastali nakon raspada Jugoslavije, kao što su izbjeglice, raseljeni i demarkacija granica, 'ne mogu ostaviti po strani'.

Povjerenik EU za proširenje kazao je da će se svim silama' truditi da zapadni Balkan dobije potporu i smjernice na svom putu ka EU te istaknuo kako je drugo ključno pitanje nastavak privođenja pravdi osumnjičenih za ratne zločine. Sudovi za ratne zločine osnovani u Srbiji ostaju, kako je naveo, bitan element tog napora, dok je traganje za istinom ključni korak ka pomirenju.

'Proces pristupanja daje zemljama zapadnog Balkana snažan poticaj za provođenje političkih i gospodarskih reformi. Stoga moramo napredovati sa Srbijom u tom zajedničkom pothvatu i nastaviti skupa promovirati vrijednosti na kojima je izgrađena Europa', poručio je Fuele.

Dodavši da se, kao povjerenik EU za proširenje, raduje napretku Srbije na putu ka EU, podsjetio je kako iskustvo iz prethodnih proširenja pokazuje da konsolidacija vladavine prava ostaje od bitnog značenja za funkcioniranje demokracije i gospodarstva. To, kako je rekao, također predstavlja izazov za Srbiju, koja se što je prije moguće treba pozabaviti pitanjima funkcioniranja i neovisnosti pravosuđa, njegova profesionalizma i učinkovitosti.

Izrazivši očekivanje da će Srbija nastaviti s potrebnim reformama, Fuele je istaknuo kako 'reforme koriste svim građanima Srbije, i to ne samo zbog pristupanja EU'.

Povjerenik EU za proširenje ovaj je tjedan na turneji po zemljama zapadnog Balkana i Turskoj. Najprije, u ponedjeljak i utorak Fuele posjećuje Tursku, a nakon toga će posjetiti Srbiju, zatim Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, a u petak Kosovo i Albaniju.

Hina