naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nogometni klubovi u EU mogu tražiti naknadu za odlazak mladih igrača

Europski nogometni klubovi koji treniraju mlade igrače koji potom svoj prvi profesionalni ugovor potpišu s drugim klubom mogu tražiti naknadu za pretrpljenu štetu, odlučili su u utorak 16. Ožujka suci Europskog suda pravde (ECJ).

Presuda je donesena u slučaju 29-godišnjeg francuskog igrača Oliviera Bernarda, koji je 1997. potpisao ugovor s engleskim klubom Newcastle United premda je prije toga tri godine trenirao kao mladi nogometaš u francuskom klubu Olympique Lyonnais.

Po tadašnjim francuskim propisima, igrači iz takvih programa morali bi potpisati za klub u kojem treniraju ako im se ponudi stalan ugovor. No Bernard je odlučio da ne prihvati Lyonov profesionalni ugovor i umjesto toga pridružio se Newcastleu.

Lyon je tužio Bernarda i njegove engleske poslodavce za naknadu štete. Francuski suci slučaj su uputili Europskom sudu pravde, zatraživši tumačenje predstavljaju li francuski propisi ograničenje slobode kretanja radnika.

Europski sud pravde presudio je da 'Bernardovo zaposlenje predstavlja ekonomsku aktivnost i kao takvo potpada pod zakone EU-a'.

Članak 165 Lisabonskog ugovora daje EU-u nadležnost nad sportom.

'Shemu koja predviđa isplatu naknade za treniranje kada mladi igrač, na kraju treniranja, potpiše profesionalni ugovor s drugim klubom a ne s onim u kojem je trenirao, u načelu, može opravdati cilj poticanja privlačenja i treniranja mladih igrača', kaže se u presudi.

Premda je prihvatio da bi prisiljavanje igrača da ostanu u klubu značilo kršenje prava na slobodu kretanja, suci su istaknuli da, s obzirom na 'znatnu socijalnu važnost' nogometa u EU, 'cilj poticanja privlačenja i treniranja mladih igrača mora biti prihvaćen kao legitiman.'

Prema tome, 'po mišljenju Suda, mogućnost dobivanja naknade za treniranje vjerojatno će potaknuti nogometne klubove na potragu za novim talentima i treniranje mladih', kaže se u presudi.

Odluka Suda, koja se odnosi na igrače u dobi od 16 do 22 godine, osigurat će da klubovi dobiju primjerenu naknadu za svoje ulaganje u mlade i trebala bi spriječiti buduće sporove poput slučaja Bernard.

Iznos naknade odredit će se 'uzimajući u obzir troškove koje su snosili klubovi za treniranje budućih profesionalnih igrača i onih koji nikada neće igrati profesionalno', odlučio je Sud. Odluka znači da će Lyon tražiti naknadu od Newcastlea.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Football clubs to be compensated for losing young players