naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Čelnik ECB-a odbacio ideju o isključivanju proračunskih prijestupnika iz eurozone

Čelnik Europske središnje banke (ECB) Jean-Claude Trichet kazao je da bi bilo apsurdno misliti da zemlja članica eurozone može napustiti blok ako ne ispunjava svoje obveze, kao što je u srijedu 17. ožujka predloženo iz Njemačke.

'Uvijek sam govorio da ne komentiram apsurdne hipoteze', kazao je Trichet za francuski magazin Le Point, upitan, prije nogo je Njemačka predložila tu ideju, može li članica eurozone napustiti jedinstvenu valutu ukoliko više nije u mogućnosti ispunjavati svoje obveze.

'Ulazak u eurozonu velika je odluka. On ne podrazumijeva a-la-carte članstvo već dijeljenje sudbine s ostalim zemljama', kazao je čelnik ECB-a u intervjuu koji je vođen u ponedjeljak a objavljen je u četvrtak.

Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je u srijedu da 16-člana eurozona mora imati mogućnost isključivanja članica koje stalno krše pravila.

Njezini komentari vremenski su se podudarili s velikom dužničkom krizom u Grčkoj koja je potresla euro i suočila eurozonu s ozbiljnim dilemama.

Pod pritiskom EU-a grčka vlada donijela je mjere štednje kako bi smanjila nabujali proračunski manjak koji je dosegnuo 12,7 posto nacionalnog BDP-a, što je više od četiri puta iznad limita eurozone.

Trichet je izrazio zadovoljstvo naporima grčke socijalističke vlade, kazavši da su 'vrlo važni, neophodni, uvjerljivi i hrabri'.

'U ovoj fazi nemam razloga sumnjati u snagu ostalih članica eurozone sve dok strogo provode pojedinačne stabilizacijske programe', kazao je.(Hina)

 

Više o tome:

  • EUobserver: Merkel says errant states should be kicked out of eurozone
  • EurActiv: Merkel wants scope to expel eurozone troublemakers