naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Hrvatska ispod europskog prosjeka na području inovacija

Hrvatska je daleko ispod prosjeka Europske unije po postignućima na području inovativnosti, ali ubrzano sustiže ostale i smanjuje razlike u odnosu na europski prosjek, pokazuju rezultati koje je u srijedu 17. ožujka objavila Europska komisija.

Komisija je u srijedu objavila tablicu postignuća na području inovativnosti, u koju je uključeno 27 zemalja članica, Hrvatska, Srbija, Turska, Island i Švicarska.

Zemlje su po rezultatima podijeljene u četiri skupine: predvodnike u inovativnosti, one koje slijede predvodnike, umjerene inovatore i zemlje koje sustižu na području inovacija, ali su daleko ispod europskog prosjeka.

Hrvatska se nalazi u četvrtoj skupini zajedno s Latvijom, Bugarskom, Rumunjskom, Srbijom i Turskom.

Predvodnici na području inovativnosti su Danska, Finska, Njemačka, Švedska i Velika Britanija.

Gospodarska kriza mogla bi usporiti napredak u području inovativnosti u svim zemljama, navodi Komisija dodajući da zemlje članice koje su najteže pogođene krizom pokazuju slabije rezultate.

'Ova tablica pruža dragocjene podatke o razvoju inovacija. Ukupna slika je pozitivna, ali ima zabrinjavajućih signala, koje ćemo morati ozbiljno uzeti u obzir. Povećanje investicija u istraživanje i inovacije ključno je za izlazak iz krize prema održivom prosperitetu', izjavio je povjerenik za industriju i poduzetništvo Antonio Tajani.(Hina)

 

Više o tome:

Europska komisija: Scoreboard shows more innovation needed in Europe