naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Barroso: nijednu zemlju ne može se izbaciti iz eurozone

Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso rekao je u intervjuu za francuske medije da bi izbacivanje neke zemlje iz eurozone, što predlaže njemačka kancelarka Angela Merkel, bilo protivno odredbama europskih ugovora.

U intervjuu za francuski televizijski kanal France 24, koji će biti objavljen u subotu, Barroso je reagirao na komentar njemačke kancelarke Merkel, koja je kazala da europska pravila treba promijeniti tako da zemlje koje opetovano krše ekonomske smjernice eurozone iz nje mogu biti izbačene.

'Po Lisabonskom ugovoru, nijedna zemlja ne može biti izbačena iz eurozone', rekao je Barroso, a prenose europski mediji. 'Mogu se iznositi neke zamisli za budućnost, no to po Ugovoru jednostavno nije moguće', rekao je.

Barroso smatra da bi, kratkoročno, trebalo pojačati nadzor članica eurozone. 'To ćemo predložiti idući mjesec: neki mehanizam koji će zajamčiti da zemlja doista može poštivati temeljno načelo' fiskalne stabilnosti.

'Solidarnost je dvosmjerna ulica', objasnio je Barroso. 'Kada je neka zemlja članica članica eura, ona također ima obveze prema drugima. Nije riječ samo o tome da se dobije potpora: riječ je također o poštivanju pravila koja su zajednički dogovorena.'

Barroso nije želio reći što bi se moglo dogoditi ako Grčka okrene leđa Europljanima i obrati se MMF-u ne dobije li financijsku pomoć EU-a.

'Želim podsjetiti da su Grčka i sve članice EU-a ujedno i članice MMF-a. Zemlje članice EU-a zapravo su daleko najveći izvor prihoda MMF-a. To, dakle, nije pitanje prestiža, nego riječ je o tome kako najbolje odgovoriti na situaciju'.

Grčki premijer Georgi Papandreu pozvao je čelnike europskih država i vlada da se na samitu u Bruxellesu idući četvrtak i petak konkretno obvežu da će financijski pomoći njegovoj zemlji, upozorivši da bi se u suprotnom za pomoć mogao obratiti MMF-u.

Komentirajući protivljenje Njemačke da financijski pomogne Grčkoj, Barroso je istaknuo da su sve članice EU-a, uključivo Njemačku, spremne pomoći.

'Da, Njemačka je spremna pomoći u slučaju da Grčkoj to bude potrebno', rekao je, naglasivši da Grčka još nije zatražila financijsku pomoć.

'Tek ovaj tjedan primio sam grčkog premijera Papandreua. Nije zatražio financijsku pomoć. Smatramo da bismo sada što je moguće prije trebali imati neku vrstu mehanizma pripremljenog za svaki slučaj'.

Barroso je također odbacio prijedlog francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja o uspostavi 'ekonomske vlade', prenosi France presse.

Priznajući da postoji 'mnogo veća svijest o potrebi koordinacije' kako bi se Europi pomoglo da iziđe iz gospodarske krize, Barroso je na sastanku Centra za europske političke studije u Bruxellesu u četvrtak odbacio Sarkozyjev prijedlog.

'Neću reći 'ekonomska vlada' jer, budimo iskreni, nećemo imati ekonomsku vladu u EU', rekao je Barroso.

'Budimo realni, ono što možemo učiniti jest poboljšati vođenje politike, to je moguće', rekao je.

Na summitu EU-a posvećenom gospodarskoj krizi prošli mjesec, Sarkozy je rekao da zamisao o uspostavi europske ekonomske vlade ima punu potporu njegovih europskih kolega.

'Nisam čuo nijednu zemlju da osporava potrebu za ekonomskom vladom za Europu što smo predložili s kancelarkom' Angelom Merkel, rekao je Sarkozy tada na zajedničkoj novinskoj konferenciji s Merkel.

Nijemci umjesto o 'ekonomskoj vladi' radije govore o 'vođenju ekonomske politike'.

Smatraju da bi Francuska željela ograničiti ulogu i neovisnost Europske središnje banke (ECB), koja određuje temeljne kamatne stope za 16 članica eurozone.

 

Više o tome:

Barroso: ‘No country can be expelled from euro zone’