naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nizozemska ne uvjetuje otvaranje pristupnih pregovora s Islandom povratom novca

Pregovori o pristupanju Islanda Europskoj uniji moraju se odvijati paralelno s pregovorima o povratu novca britanskih i nizozemskih štediša izgubljenog u propasti islandske banke Icesave, rekao je u četvrtak 18. ožujka nizozemski ministar vanjskih poslova Maxime Verhagen.

Ministar u odlasku rekao je pred nizozemskim parlamentom da se 'pregovori s Islandom o pristupanju EU-u moraju nastaviti bez obzira na sve, ali isto tako, mi želimo naš novac natrag bez obzira na sve', rekao je njegov glasnogovornik Gijs Korevaar.

Pregovori o pristupanju Islanda EU-u ne bi smjeli prethodno biti uvjetovani povratom 3,9 milijarda eura Velikoj Britaniji i Nizozemskoj, rekao je ministar.

Toliko novca te su dvije države nadoknadile svojim državljanima koji su ga izgubili u propasti islandske internetske banke Icesave u listopadu 2008. Novac sada traže natrag od Islanda.

'O dvjema stvarima moramo pregovarati istodobno', rekao je ministar. 'Jedni pregovori ne mogu biti zaključeni bez drugih. Pregovori o pristupanju EU-u ne mogu biti finalizirani a da Island ne ispuni sve uvjete za članstvo, što uključuje povrat novca', rekao je.

Na referendumu 3. ožujka, više od 93 posto Islanđana odbacilo je dogovor o povratu tog novca Velikoj Britaniji i Nizozemskoj.

Islandska vlada obećala će da će postići novi, povoljniji sporazum, no novi krug pregovora za sada nije najavljen.

Velika Britanija i Nizozemska blokiraju zbog tog spora daljnje isplate MMF-ova zajma Islandu vrijednog 2,1 milijardi američkih dolara. Polovica tog zajma još nije isplaćena.

Europska komisija preporučila je potkraj veljače otvaranje pregovora s Islandom, koji bi, ako tu preporuku prihvate države članice EU-a, mogao započeti pregovore potkraj ove godine.

O dodjeli kandidatskog statusa i datumu početka pregovora odlučuje konsenzusom Europsko vijeće, tijelo koje čine šefovi država ili vlada država članica.

Za blokadu početka pregovora dovoljna je samo jedna članica, kao u slučaju Makedonije, koja unatoč preporuci Europske komisije još nije dobila datum za početak pregovora zbog protivljenja Grčke.

Komisija spor oko Icesavea smatra bilateralnim pitanjem između Islanda i država članica koje ne bi trebalo utjecati na pristupni proces.

Island može brzo završiti pristupne pregovore jer kao član Europskog ekonomskog prostora (EEA) već primjenjuje veliki dio europskog zakonodavstva, a član je i schengenskog prostora bez unutarnjih granica.(Hina)

 

Više o tome:

EurActiv: Dutch vow not to block Iceland's EU talks