naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Pojačava se rasprava o uspostavi EEAS-a

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a razgovarat će u ponedjeljak 22. Ožujka u Bruxellesu o uspostavi Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS), koju predviđa Lisabonski ugovor i koja bi trebala biti moćan oslonac visokoj predstavnici za vanjsku i sigurnosno politiku Catherine Ashton.

Između zemalja članica, Europske komisije i Europskog parlamenta vodi se bitka tko će imati najviše utjecaja u toj službi. Catherine Ashton je već predstavila svoju viziju EEAS-a, koji bi se trebao uspostaviti do kraja travnja, a zatim postupno jačati kako bi bio potpuno operativan do srpnja 2013. godine.

Šefovima diplomacija u ponedjeljak popodne u raspravi o tom pitanju pridružit će se i ministri za europske poslove.

Catherine Ashton je predložila strukturu ustroja EEAS-a, o čemu će se u četvrtak raspravljati na sastanku odbora stalnih predstavnika. Prema tom prijedlogu, svakodnevni operativni poslovi bili bi prepušteni glavnom tajniku EEAS-a, kojemu će pomagati dvoje zamjenika.

Predviđeno je šest općih uprava kojima bi na čelu bili direktori. Jedna uprava bila bi za proračun, druga za kadrovska pitanja, četiri uprave bile bi zemljopisno podijeljene prema dijelovima svijeta kojima će se baviti, a šesta bi se bavila tematskim pitanjima.

Taj prijedlog već je naišao na kritike njemačkih zastupnika Europskog parlamenta, koji prigovaraju da bi glavni tajnik imao prevelike ovlasti te da je model ustroja rađen po uzoru na francusko ministarstvo vanjskih poslova.

'Glavni tajnik imat će položaj sa svemogućim ovlastima', rekao je zastupnik iz redova njemačkih liberala Graf Lambdsdorf, dodajući da bi prema prijedlogu glavni tajnik bio zadužen za proračun, osoblje te za nadzor misija EU-a u svijetu.

Glavni tajnik, a spominje se da bi na to mjesto mogao biti imenovan jedan francuski diplomat, imat će i kontrolu nad komunikacijama koje od službe idu prema visokoj predstavnici za vanjsku politiku.

Prijedlog također predviđa i imenovanje posebnih izaslanika visoke predstavnice, koji bi je mijenjali na sastancima i zadaćama na koje ona osobno ne stigne.

Neke zemlje članice nisu zadovoljne prijedlogom da posebne izaslanike imenuje visoka predstavnica, bez njihova sudjelovanja.

Diplomatsko osoblje u EEAS-u biralo bi se iz redova Europske komisije, Vijeća EU-a i država članica. Prema prijedlogu uredbe o kadrovskim pitanjima, u prve tri godine, diplomati iz zemalja članica trebali bi imati prednost u popunjavanju diplomatskih mjesta u slučajevima kada imaju jednake kvalifikacije kao njihove kolege iz Vijeća i Komisije.

Posebno velika bitka očekuje se između Europske komisije i zemalja članica za nadzor razvojne pomoći. Europska unija je najveća donatorica razvojne pomoći u svijetu, a Komisija ne želi prepustiti taj nadzor novoj službi. Europski parlament sa svoje strane želi suodlučivati o proračunu EEAS-a.(Hina)

 

Više o tome:

  • EurActiv: Ashton readies sketchy proposal for EEAS
  • EUobserver: EU capitals defend Ashton's powers in diplomatic corps
  • Španjolsko EU predsjedništvo: The European debate will focus on Haiti and Chile