naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Zajednička pomoć MMF-a i EU-a najbolje rješenje za Grčku

Zajednička pomoć Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Europske unije bila bi najbolje rješenje za pomoć prezaduženoj Grčkoj da prebrodi dužničku krizu, kazao je glavni tajnik Organizacije za gospodarsku suradnju i razvitak (OECD) Angel Gurria.

Grčka, čiji dospjeli dugovi nadmašuju one najvećeg gospodarstva EU-a Njemačke, traži od europskih partnera da dogovore konkretan standby plan, koji bi toj zemlji pomogao maksimalno smanjiti troškove zaduživanja.

Ta zemlja, koja u ovoj godini planira sniziti proračunski deficit za četiri postotna boda na 8,7 posto BDP-a, upozorila je da će možda biti prisiljena zatražiti pomoć od MMF-u ako na europskoj razini ne bude dogovoreno rješenje koje bi joj pomoglo servisirati dugove.

'Europa mora ponuditi snažnu pomoć Grčkoj nakon što je Atena predstavila plan za stabilnost. Time bi se odaslala prava poruka tržištima a Grčka bi smanjila troškove zaduživanja i mogla bi se posvetiti provedbi mjera i reformi', kazao je Gurria u intervjuu za list Kathimerini.

'Smatram da je najbolje rješenje kombinacija potpore, sredstava i jamstava. U toj kombinaciji vidim i MMF', kazao je.

O mehanizmu potpore za Grčku čelnici Europske unije raspravljat će na sastanku u Bruxellesu 25. i 26. ožujka. Predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso pozvao je zemlje članice da postignu dogovor o standby paketu pomoći za tu zemlju.

U nastojanju da potakne članice EU-a da povuku konkretne poteze i da pridobije podršku Njemačke, Barroso je upozorio da je sadašnja situacija neodrživa.

Njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble u subotu je pak kazao da bi samo ekstremne okolnosti opravdale europski paket pomoći nekoj članici Unije, te da bi se o takvoj pomoći trebalo dogovarati na bilateralnoj razini.

'Grčka se iz ove krize ne može izvući sama, unatoč mjerama koje je poduzela, a u eurozoni zasad ne postoje utvrđeni mehanizmi spašavanja pojedinih zemalja članica. Mislim da je potreban paket kombinirane pomoći', upozorio je čelnik OECD-a.

'Grčka je članica MMF-a, zašto ne zatražiti pomoć? Mnoge su se zemlje obratile za pomoć toj instituciji, zašto ne bi i Grčka?', dodao je.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Juncker concedes IMF role possible in Greek bail-out