naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nedovoljan napredak Rumunjske i Bugarske u pravosuđu i borbi protiv korupcije

Europska komisija u utorak 23. ožujka je kritizirala Bugarsku i Rumunjsku, koju su članice EU-a od 1. siječnja 2007., zbog loših rezultata u borbi protiv korupcije na visokoj razini i u reformi pravosuđa.

U privremenom izvješću o napretku u reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, Komisija poziva obje zemlje da 'intenziviraju napore kako bi uhićenja i istrage' dobile epilog na sudovima.

Izvješće je kritičnije prema Bugarskoj, kojoj se prigovora zbog 'nedovoljnih rezultata' pravosudnog sustava u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala.

U Bugarskoj od svibnja prošle godine nije donesena nijedna sudska presuda u nekoj većoj aferi vezanoj s organiziranim kriminalom, rekao je glasnogovornik Komisije Mark Gray, dodajući da su potrebna poboljšanja kako bi 'postupci bili kraći i efikasniji'.

Komisija zamjera Rumunjskoj što nije zadržala 'ritam dosadašnjeg napretka' u pravosuđu.

Rumunjska nije pokazala 'nijedan konkretan rezultat o poboljšanju pravosudnog sustava', ističe Komisija, dodajući da postupci u slučajevima korupcije traju predugo.

Bruxelles poziva obje zemlje da pravosuđe i borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala postave za svoje nacionalne prioritete.

Zbog manjkavosti u pravosudnom sustavu, organiziranog kriminala i korupcije, EU je i nakon ulaska Bugarske i Rumunjske, odlučila pratiti njihov napredak u tim područjima. Komisija će nastaviti pratiti te zemlje i do ljeta će objaviti cjelovito izvješće o njihovu napretku.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Report on Progress under the Co-operation and Verification Mechanism in Romania
  • Europska komisija: Report on Progress under the Co-operation and Verification Mechanism in Bulgaria