naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Moguć summit euro-zone o pomoći Grčkoj

Predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy namjerava prije početka summita predsjednika država ili vlada svih 27 zemalja članica EU-a u četvrtak sazvati summit čelnika 16 zemalja članica euro-zone kako bi razgovarali o mogućnostima novčane pomoći Grčkoj, doznaje se iz diplomatskih izvora.

Prema tim izvorima, summit euro-zone mogao bi se održati u četvrtak 25. ožujka ujutro, dok je početak dvodnevnog summit EU-a predviđen za četvrtak popodne.

Takav sastanak zatražili su u utorak francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i španjolski premijer Jose Luis Zapatero, ali se još ne zna stajalište njemačke kancelarke Angele Merkel.

Herman Van Rompuy u utorak je poslao pismo čelnicima zemalja članica EU-a u kojima ih poziva na proljetni summit u četvrtak i petak u Bruxellesu.

Glavne teme su gospodarstvo i nova strategija EU-a za gospodarski rast i zapošljavanje, koja bi se trebala usvojiti na summitu u lipnju.

Tijekom radne večere u četvrtak navečer, čelnici će razgovarati o mogućnostima veće koordinacije gospodarskih politika zemalja članica. U petak je na dnevnom redu rasprava o borbi protiv klimatskih promjena.(Hina)

 

Više o tome:

  • EUobserver: EU leaders narrow gap on Greek bail-out deal
  • EurActiv: German consent for helping Greece has strings attached