naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europska komisija predlaže rješenje za 'međunarodne razvode'

Europska je komisija u srijedu 24. ožujka iznijela prijedlog zakona, koji bi bračnim partnerima s različitim državljanstvima trebao omogućiti da mogu birati čije će zakonodavstvo primjenjivati u slučaju razvoda ili rastave.

'Komisija je danas predložila konkretno rješenje za teške situacije s kojima se suočavaju tisuće europskih građana: uredbu koja će omogućiti parovima da izaberu čije će zakonodavstvo primjenjivati u slučaju razvoda ili rastave', navodi Komisija.

Komisija je sastavila prijedlog uredbe na zahtjev deset zemalja članica - Austrije, Bugarske, Španjolske, Francuske, Grčke, Mađarske, Italije, Luksemburga, Rumunjske i Slovenije. 'Bude li prijedlog prihvaćen, bit će to prvi put u povijesti EU-a da se koristi mehanizam 'pojačane suradnje'', navodi Komisija.

Uredba bi trebala pomoći parovima koji odvojeno žive u različitim zemljama ili žive zajedno u trećoj zemlji čije državljanstvo nemaju. Riječ je o tzv. 'međunarodnim brakovima'. Prema podacima Europske komisije za 2007. u EU-u je bilo više od milijun razvoda, od kojih je njih 140 tisuća ili 13 posto imalo 'međunarodni element'. Zemlje članice imaju različita zakonska rješenja o tome čije se zakonodavstvo primjenjuje u takvim slučajevima.

Prema ovoj uredbi, primjerice švedsko-litavski par koji živi u Italiji mogao bi od talijanskog pravosuđa zatražiti da primjenjuje švedsko ili litavsko zakonodavstvo.

'Međunarodni parovi mogu se susresti s nepredvidivim pravnim problemima koji tragediju razvoda pretvaraju u financijsku i emocionalnu katastrofu, otežavajući ljudima život. Tisuće ljudi nalaze se u teškim situacijama jer u ovom trenutku nacionalna zakonodavstva ne pružaju jasne odgovore. U brojnim slučajevima zbog toga trpe djeca i ranjiviji partner u braku. Ne mogu prihvatiti da građani EU-a budu prepušteni sami sebi u vođenju složenih međunarodnih razvoda. Želim da imaju jasna pravila za koja će znati da ih se uvijek mogu držati', izjavila je povjerenica zadužena za pravosuđe i temeljna prava Viviane Reding.

Sada se sve zemlje članice Europske unije moraju izjasniti o tome može li deset spomenutih zemalja početi čvršće surađivati u tom području. Također je potrebno i odobrenje Europskog parlamenta.(Hina)

 

Više o tome:

  • Europska komisija: European Commission goes ahead with 10 countries to bring legal certainty to children and parents in cross-border marriages
  • EUobserver: Ten states to push ahead with EU guidelines on international divorces