naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija predlaže program praćenja financiranja terorizma

Kako bi riješila interni spor oko razmjene financijskih podataka sa SAD-om, Europska je komisija u srijedu 24. ožujka objavila da želi uvesti europski Program za praćenje financiranja terorizma (TFTP), po uzoru na američki program uveden nakon terorističkih napada 11. rujna.

TFTP će biti dio predstojećih pregovora Europske komisije i američkih vlasti o novom privremenom sporazumu o razmjeni financijskih podataka iz međubankarske mreže SWIFT, koji je Europski parlament blokirao u veljači na osnovi većih ovlasti na tom području koje mu daje Lisabonski ugovor.

Zastupnici Europskog parlamenta ocijenili su da sporazum daje prevelike ovlasti američkim vlastima i da bi mogao dovesti do kršenja privatnosti europskih građana.

TFTP je dugoročni cilj EK, a Europskoj će uniji, kako tvrdi, osigurati veću autonomiju u praćenju financijskih podataka i u protuterorističkim istragama.

'Europski TFTP mogao bi značiti da EU neće morati slati podatke trećim zemljama, da će moći provoditi vlastite istrage, da će moći razmjenjivati svoje analize sa SAD-om i da će moći više surađivati kao partner', rekao je izvor iz EK.

Europska komisija želi da se sporazum o SWIFT-u postigne do lipnja, a rok za TFTP ovisi o pregovorima sa SAD-om. Za TFTP će biti potrebni novi europski zakoni, koje će morati prihvatiti EP i zemlje članice.

Neki europski zastupnici, međutim, sumnjaju da će zemlje članice prepustiti ovlast o tako osjetljivom pitanju EU-u.

Komisija će u sklopu novog mandata za pregovore o SWIFT-u tražiti da europski građani imaju jednaka prava kao i američki na američkom tlu, da se financijske podatke ne prosljeđuje trećim stranama te da zahtjeve za podacima provjerava europsko pravosudno tijelo.

To bi mogao biti Europol ili neko novo tijelo, dodao je izvor. Nastojat će također osigurati da zahtjevi za većim brojem podataka budu ograničeni samo na protuterorističke istrage.

Time bi se osiguralo da zahtjevi za podacima budu precizniji i ograničeni na sve transakcije na određenoj lokaciji, određene nacionalnosti, u određenim bankama ili u određenom vremenskom razdoblju, kao i da budu poduprijeti dokazima, objasnio je izvor. Sastanak EU-a i SAD-a o bilateralnim pitanjima, uključivo SWIFT, planiran je za 24. svibnja.(Hina)

 

Više o tome:

  • EurActiv: EU to launch anti-terror finance tracking plan
  • EUobserver: EU prepares new bank data deal with US