naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Viceguverner kineske središnje banke upozorio da je grčka kriza tek vrh ledenog brijega

Viceguverner kineske središnje banke u četvrtak 25. ožujka je upozorio da je grčka dužnička kriza tek 'vrh ledenog brijega', zabrinuvši tržišta da bi se fiskalno urušavanje moglo proširiti diljem Europe.

'Grčka je samo jedan slučaj, ali je i sam vrh ledenog brijega'', kazao je viceguverner Kineske narodne banke Zhu Min u nastupu na investicijskom forumu u Hong Kongu.

'Ne mislim da će Grčka bankrotirati budući da je relativno malena, no ne vidimo odlučne akcije koje bi tržištima poručile - 'Možemo to riješiti, možemo to dokončati, pa su tržišta veoma ranjiva', kazao je on.

Zhu je dodao kako trenutno očigledno najveće brige zadaju Španjolska i Italija.

U srijedu je tržišta uzdrmala agencija za kreditne rejting Fitch Rating, snizivši rejting Portugalu, koji se također hrva s lošim stanjem državnih financija.

Zhu se o situaciji u Grčkoj očitovao svega nekoliko sati pred početak dvodnevnog samita EU-a u Bruxellesu u koji će sve oči biti uperene zbog grčke fiskalne krize.

Njegove izjave pritisnule su tečaj eura prema dolaru na međunarodnim deviznim tržišta na novu najnižu razinu u zadnjih 10 mjeseci.

Dvodnevni samit započinje u ozračju oštrog nadmetanja među članicama oko ključnog problema eurozone - što činiti kada članica EU-a prekrši temeljna pravila o državnim financijama.

Njemačka zagovara da bi Grčka trebala pomoć tražiti od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), dok drugi, pa i Europska središnja banka (ECB), smatraju da bi svaki vid pomoći trebao stići iz Europe kako bi se sačuvao kredibilitet eura i eurozone.(Hina)

 

Više o tome:

EUobserver: Greek crisis is 'tip of the iceberg,' Chinese official says