naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Europski parlament odbacio prijedlog ustroja EEAS-a

Visoka predstavnica za vanjsku i sigurnosnu politiku EU-a Catherine Ashton pretrpjela je težak udarac jer su glavne političke skupine u Europskom parlamentu odbacile njezin prijedlog ustroja Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS).

Prijedlog predviđa da Ashton dobije važne ovlasti nad europskim razvojnim proračunom, no za to joj je potrebna potpora država članica i Europskog parlamenta.

Glavne političke skupine u EP-u, od konzervativnog EPP-a do socijalista i demokrata, taj plan u četvrtak 26. ožujka  nisu podržale.

'Koherentna i učinkovita služba za vanjsko djelovanje mora biti u potpunosti odgovorna Europskom parlamentu u proračunskom i političkom smislu', kaže se u njihovu priopćenju.

Prijedlog o razdvajanju odgovornosti za razvojnu pomoć ocijenili su "umjetnim (i) receptom za nekoherentnost'.

Ashton se nada da će potporu za svoj plan ustroja EEAS-a dobiti do kraja travnja, no zbog protivljenja nekih članica i Europskog parlamenta to bi moglo potrajati i dulje.

Po prijedlogu, koji je Europska komisija u srijedu podržala, Ashton bi dobila nadzor nad tri glavna područja razvojne pomoći EU-a.

To bi za nju bio uspjeh jer se prepuštanju nadzora nad razvojnim proračunom protivio europski povjerenik za razvoj Andris Piebalgs.

Europska unija najveći je donator razvojne pomoći u svijetu.

Proračun za humanitarnu pomoć i pomoć istočnim susjedima EU-a ostali bi u rukama povjerenice za humanitarnu pomoć Kristaline Georgijeve odnosno povjerenika za proširenje Štefana Fuelea.

Ashton je kazala da bi ona bila odgovorna za pripremu strategije pružanja pomoći, u konzultacijama s povjerenicima za razvoj i proširenje te da bi oni bili odgovorni za provedbu.

'To je savršeno rješenje sinergije između onoga što radi Komisija i uloge povjerenika te uloge EEAS-a', dodala je.

Po njezinu prijedlogu, svakodnevni operativni poslovi bili bi prepušteni glavnom tajniku EEAS-a, kojemu bi pomagalo dvoje zamjenika.

Predviđeno je šest općih uprava kojima bi na čelu bili direktori. Jedna uprava bila bi za proračun, druga za kadrovska pitanja, četiri uprave bile bi zemljopisno podijeljene prema dijelovima svijeta kojima će se baviti, a šesta bi se bavila tematskim pitanjima.

Taj prijedlog odmah je naišao na kritike njemačkih zastupnika Europskog parlamenta, koji prigovaraju da bi glavni tajnik imao prevelike ovlasti te da je model ustroja rađen po uzoru na francusko ministarstvo vanjskih poslova.

Glavni tajnik, a govori se da bi na to mjesto mogao biti imenovan jedan francuski diplomat, imao bi i kontrolu nad komunikacijama koje od službe idu prema visokoj predstavnici za vanjsku politiku.

Parlamentarne skupine ocijenile su u četvrtak da Ashton treba političke zamjenike, a ne svemoćnog glavnog tajnika.

Prijedlog također predviđa imenovanje posebnih izaslanika visoke predstavnice, koji bi je mijenjali na sastancima i zadaćama na koje ona osobno ne stigne.

Neke članice nisu zadovoljne prijedlogom da posebne izaslanike imenuje visoka predstavnica, bez njihova sudjelovanja.

Diplomatsko osoblje u EEAS-u biralo bi se iz redova Europske komisije, Vijeća EU-a i država članica. Po prijedlogu uredbe o kadrovskim pitanjima, u prve tri godine, diplomati iz država članica trebali bi imati prednost u popunjavanju diplomatskih mjesta u slučajevima kada imaju jednake kvalifikacije kao njihovi kolege iz Vijeća i Komisije. (Hina)

 

Više o tome:

  • EUobserver: Ashton presents outline of diplomatic service