naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Stopa nezaposlenosti u eurozoni u veljači dosegnula najvišu razinu od kolovoza 1998.

Stopa nezaposlenosti u eurozoni u veljači je dosegnula 10 posto, najvišu razinu od kolovoza 1998., nakon što je u prethodnom mjesecu iznosila 9,9 posto, objavio je u srijedu 31. ožujka europski ured za statistiku Eurostat.

Po procjenama statističkog ureda, u eurozoni je u tom mjesecu bez posla bilo gotovo 15,75 milijuna ljudi, odnosno 61 tisuća više nego u siječnju. Od veljače 2009. više od 1,84 milijuna ljudi ostalo je bez posla u 16-članoj eurozoni.

U Europskoj uniji u cjelini stopa nezaposlenosti u veljači je iznosila 9,6 posto, također za 0,1 postotni bod više u odnosu na mjesec ranije, objavio je dalje statistički ured.

Najnoviji podaci upućuju na tek prigušeni oporavak od najgore gospodarske krize u desetljećima, a visoka nezaposlenost pritišće osobnu potrošnju koja je ključna za oživljavanje gospodarskog rasta.

Nezaposlenost tradicionalno s određenim vremenskim odmakom prati gospodarske aktivnosti. Analitičari očekuju da će stopa nezaposlenosti u eurozoni ove godine dosegnuti oko 11 posto.

Najniže stope zabilježile su Nizozemska i Austrija, u visini 4,0 odnosno 5,0 posto.

Najvišu stopu od 21,7 posto zabilježila je Latvija, a slijedi Španjolska, čije je gospodarstvo snažno pogođeno kolapsom sektora graditeljstva, sa stopom nezaposlenosti u visini 19 posto.

Njemačka je zabilježila najmanji rast nezaposlenosti u proteklih godinu dana. U ožujku je stopa nezaposlenosti u najvećem gospodarstvu eurozone iznosila 7,5 posto, nasuprot 7,2 posto u istom mjesecu prošle godine, procjenjuje Eurostat.(Hina)

  

Više o tome: