naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Moguće uvođenje pravila kako bi se u zgradama učinkovito trošila voda

U svjetlu uvođenja novih pravila o energetski učinkovitim zgradama i energetski učinkovitim električnim aparatima, Europska komisija željela bi uvesti slične mjere kako bi se u zgradama na učinkovit način trošila voda. 

'Potencijal uštede vode u EU-u procjenjuje se na 40 posto. Mogla bi se razmotriti obvezujuća pravila kako bi se štedila voda u javnim i privatnim zgradama', kaže Europska komisija u svom radnom programu za 2010. 

Ranija studija iz 2007. pokazala je da se učinkovitost potrošnje vode može poboljšati za gotovo 40 posto samim tehnološkim promjenama, a da promjene u ponašanju ljudi mogu otvoriti daljnji prostor za uštedu. 

U izvješću se dalje kaže da bi brojne specifične tehnološke i tehničke promjene na slavinama, vodokotlićima, tuševima i na ostaloj opremi koja koristi vodu mogle smanjiti potrebe za vodom i dovesti do uštede od čak 80 posto.  

Po izvješću, samo nekoliko zemalja članica dosad je uključilo standarde uštede vode u nacionalna pravila o izgradnji zgrada. 

Postojeća europska okvirna direktiva o vodi traži od zemalja članica da uvedu politike cijena kojima je cilj učinkovita uporaba vode, ali ona ne postavlja standarde za potrošačke proizvode. 

Najavljeno je da bi na temelju iskustva iz direktive o energetski učinkovitim zgradama Komisija mogla pokrenuti studiju kako bi se razmotrila potreba slične direktive o zgradama u kojima bi se učinkovito trošila voda. 

Dodatno, jedan je dužnosnik Komisije napomenuo da bi se učinkovitost korištenja vode u zgradama mogla povećati i korištenjem tzv. 'sive vode' koja se može koristiti primjerice za ispiranje zahodskih školjka ili zalijevanje vrtova. 

'Siva voda' je dio kućne otpadne vode, primjerice iz kada, umivaonika, tuševa ili strojeva za pranje rublja koja bez izuzetka dospijeva u kanalizaciju a mogla bi se pročistiti i ponovno koristiti. 

Međutim, instaliranje takvih sustava traži određeni stupanj promjene ponašanja, a osim toga oni su primjereni novim zgradama, a teško izvedivi na starim, dodao je dužnosnik.(Hina)

 

Više o tome: