naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grčka vlada želi da se iz sporazuma o pomoći EU-a Grčkoj isključi MMF

Zabrinuta da bi MMF mogao financijsku pomoć među ostalim uvjetovati teškim reformama, grčka je vlada pozvala da se iz sporazuma EU-a o mehanizmima pomoći dogovorenog u ožujku isključi sudjelovanje tog međunarodnog zajmodavca, doznaje se od visokih dužnosnika grčke vlade a prenosi agencija MNI.  

'Povod tomu su informacije koje je grčki premijer Georgi Papandreu nakon samita primio od MMF-a o potencijalnim mjerama i reformama kojima bi uvjetovao dodjelu pomoći', kazao je neimenovani vladin dužnosnik a prenijela novinska agencija Market News International. 

'Navedene mjere su oštre i mogle bi izazvati socijalna i politička previranja. Nakon toga neki su članovi vladina kabineta iskazali protivljenje sudjelovanju MMF-a', tumači dalje isti izvor. 

Grčka mora financirati približno 23 milijardi eura vrijedan dug koji dospijeva na naplatu krajem svibnja. 

Čelnik MMF-a prošli je tjedan kazao kako zasad nema naznaka da će Grčkoj trebati pomoć izvana. 

Neimenovani izvori izjavili su za MNI da grčka vlada poziva da se jasnije definira mehanizam EU-ove financijske pomoći, bez sudjelovanja MMF-a, ističući kako bi se time brže i po hitnom postupku odgovorilo na službeni zahtjev grčke vlade za financijskom pomoći. 

'Grčka vlada želi da se sporazum poboljša i da se izrade pojedinosti koje dosad nisu dogovorene', kazao je dalje neimenovani vladin dužnosnik. 

'Vrlo je izgledno da će grčka vlada ipak biti primorana zatražiti financijsku pomoć, premda se službeno govori drugačije, te je stoga važno da uvjeti i rokovi budu jasno utvrđeni'. 

Hina