naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pokrenuo raspravu o novim porezima za krpanje proračunskih rupa

Europska komisija pokrenula je u utorak 6. travnja javnu raspravu o tome kako bi zemlje članice mogle povećati proračunske prihode i smanjiti manjkove koje je uzrokovala financijska kriza, a među idejama našli su novi porezi na rizično poslovanje banaka i na emisije ugljičnog dioksida.  

'Smanjenje potrošnje i poboljšanje postojećih poreznih sustava trebali bi biti glavni odgovori na fiskalne i globalne izazove ali značajan doprinos mogli bi dati i novi, netradicionalni načini prikupljanja javnih sredstava, takozvane 'inovativne financije'', navodi se u radnom dokumentu Europske komisije. 

Konkretno bi Europska komisija i zemlje članice trebale 'detaljnije' istražiti mogućnosti za prisiljavanje banaka da izdvajaju određene svote za stabilnost cijelog financijskog sustava, navodi se u dokumentu. 

To bi se moglo postići uvođenjem novih poreza na rizično poslovanje. Švedska je već pozvala na uvođenje 'stabilizacijske naknade' čija bi visina ovisila o visini duga u bančinoj bilanci. 

Dužnosnici Komisije ocijenili su da bi takvom naknadom EU mogao prikupiti 13 milijardi eura godišnje ukoliko bi se primijenila po stopi koju je predložila Švedska od 0,036 posto. 

Zemlje članice trebale bi također razmisliti o oporezivanju bankarskih bonusa i dobiti koje banke ostvaruju, te koordinirati nastojanja u smjeru oporezivanja emisija ugljičnog dioksida, stoji u dokumentu Bruxellesa. 

Danska, Finska i Švedska već su uvele porez na emisije ugljičnog dioksida. Velika Britanija, Njemačka i Nizozemska oporezuju dio emisija u sklopu šire inicijative za čistu energiju. 

Francuska je pak nedavno odbacila planove za uvođenje takvog poreza a još su neke zemlje članice skeptične prema tom potezu, pa su odgovarajući napori EU-a rascjepkani.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: Commission services issue an analysis of the main innovative financing options
  • EurActiv: EU: Bank levy could raise up to 50 billion a year
  • EUobserver: EU suggests €50 billion bank tax idea