naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Van Rompuy: proračunska disciplina nije dovoljna

Proračunska disciplina nije dovoljna da bi se očuvala stabilnost zajedničke europske valute, a potrebna je i bolja koordinacija gospodarskih politika, istaknuo je u srijedu 7. travnja u Bruxellesu predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.  

'Grčka kriza upozorila je da treba razmotriti pitanje razlika u konkurentnosti u eurozoni i Europskoj uniji, što je jedan od gospodarskih čimbenika u eurozoni na koji nismo dovoljno pazili. Bez većeg ekonomskog približavanja ugrožavamo zajedničku valutu i zajedničko tržište. Rasprava o tome je od ključne važnosti. Proračunska disciplina nije dovoljna, a iza proračunske nalaze se gospodarski problemi', rekao je Van Rompuy pred zastupnicima Europskog parlamenta, kojima je predstavio rezultate proljetnog samita čelnika EU-a održana 25. i 26. ožujka. 

Glavne teme na tom sastanku bile su dogovor o mehanizmu za financijsku pomoć Grčkoj, kojoj prijeti dužnička kriza, zatim rasprava o europskoj gospodarskoj strategiji za sljedeće desetljeće te o zajedničkom stajalištu u globalnim pregovorima o klimatskim promjenama. 

Zemlje članice EU-a dogovorile su se na tom sastanku o planu za pomoć Grčkoj, koji uključuje usklađene bilateralne zajmove zemalja članica te u manjem dijelu doprinos Međunarodnoga monetarnog fonda.  

Plan se može aktivirati samo u slučaju krajnje nužde, to jest ako se Grčka nađe u situaciji da na financijskim tržištima ne može financirati svoje dugove. 

Grčka bi mogla dobiti te zajmove samo ako to ocijene nužnim Europska središnja banka i Europska komisija.  

Van Rompuy ističe da upravo Europsko vijeće mora pridonijeti boljem ekonomskom vladanju u EU. Lisabonskim ugovorom vijeće, koje okuplja predsjednike država ili vlada zemalja članica, postalo je zasebno tijelo, na čelu kojega je predsjednik s mandatom od dvije i pol godine koji se jedanput može obnoviti. Vijeće nema ni izvršnu ni zakonodavnu vlast u EU, a po Lisabonskom ugovoru njegova je uloga da daje 'poticaje i smjernice političkom vodstvu EU-a'. 

'Smatramo da Europsko vijeće mora poboljšati ekonomsko vladanje u EU i predlažemo da se poveća njegova uloga u gospodarskoj koordinaciji i definiranju strategije gospodarskog rasta EU-a', rekao je predsjednik vijeća. 

Van Rompuy je posebice izrazio zadovoljstvo činjenicom da je postignut dogovor o pomoći Grčkoj unatoč različitim stajalištima s kojima su čelnici EU-a došli na samit. Istaknuo je da je sposobnost pronalaženja kompromisa od temeljne važnosti za samu opstojnost EU-a. 

'Ključno je da smo postigli dogovor. Sposobnost EU-a da pronađe kompromis ostala je netaknuta. To je najbitnije za našu opstojnost', rekao je, dodavši kako smatra da je na sastanku postignut napredak i izbjegnute opasnosti koje bi mogle dugoročno štetiti Uniji. 

Osvrnuo se i na svoju ulogu u tom procesu i na komentare koji su se o tome mogli čuti.

'Neobično je što su neki ocijenili da je moja uloga u tom procesu bila da sam puki promatrač, a s druge strane neki su me optuživali da sam diktator koji grabi vlast. Budite sigurni, nisam ni jedno ni drugo. Uloga predsjednika Europskog vijeća jest da pomaže u izgradnji kompromisa u instituciji koja može raditi jedino pronalaženjem nužnih i dovoljno ambicioznih kompromisa', zaključio je Van Rompuy. 

Europski zastupnici ne dijele u potpunosti Van Rompuyjevo stajalište o dometima samita. Najmanje kritični bili su zastupnici Europske pučke stranke, kojoj pripada i Van Rompuy. Oni su istaknuli da predsjednika vijeća sada čeka teža zadaća, t.j. pretvaranje odluka na papiru u djela. 

Europski socijalisti su bili puno kritičniji. Potpredsjednik socijalističke frakcije u EP-u Hannes Swoboda istaknuo je da dogovor o pomoći Grčkoj nije dovoljan i da samo odgađa rješenje.  

Nepovjerenje u dogovor izrazio je i vođa liberala Guy Verhofstadt, koji se zauzeo za uspostavu europskoga financijskog fonda i europskog tržišta obveznica. 

Zeleni su bili još kritičniji. Njihov predstavnik Lothar Bisky je rekao da mehanizam za pomoć Grčkoj nije europsko rješenje. Dodao je da je za izostanak europskog rješenja odgovorna Njemačka, odnosno kancelarka Angela Merkel. U raspravi su se mogle čuti oštre kritike na račun kancelarke Merkel, a neki su čak rekli da žale za vremenima kad je kancelar bio Helmut Kohl.(Hina)

 

Više o tome:

Europski parlament: MEPs scrutinise summit solutions to euro-zone's hardship