naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Potvrđena prognoza o BDP-u 27 članica EU-a u četvrtom tromjesečju 2009.

Gospodarstvo 27 članica Europske unije poraslo je u posljednja tri mjeseca prošle godine za 0,1 posto u odnosu na prethodno tromjesečje dok se na godišnjoj razini smanjilo za 2,3 posto, potvrdio je u srijedu 7. travnja europski statistički ured Eurostat prognoze iz ožujka.  

Potvrđena je i prognoza za cijelu prošlu godinu po kojoj je BDP 27-članog EU-a u 2009. pao za 4,2 posto.  

Statistički ured blago je pak revidirao prognoze za 16 gospodarstava eurozone budući da su se podaci ipak pokazali lošijima u pojedinim članicama nego što se ranije očekivalo.  

Tako je rast u gospodarstvima eurozone u četvrtom tromjesečju 2009. stagnirao u odnosu na tromjesečje ranije, pokazuju revidirani podaci, ističući i dalje krhak gospodarski oporavak u regiji jedinstvene europske valute. 

U prijašnjim prognozama predviđan je blagi rast u zadnjem tromjesečju od 0,1 posto.  

Na godišnjoj razini, u usporedbi s četvrtim tromjesečjem 2008., pad gospodarstva eurozone iznosio je 2,2 posto, što je nešto više u odnosu na 2,1 posto koliko je Eurostat procijenio u ranijim prognozama.  

Nadalje, Eurostat je potvrdio da je u eurozoni u 2009. BDP smanjen za 4,1 posto. 

 

Više o tome:

Eurostat: Euro area GDP stable and EU27 GDP up by 0.1%