naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Nervozu na financijskim tržištima u vezi Grčke potiču spekulacije

Nervozu na tržištima u vezi stanja grčkih državnih financija pokreću spekulacije a ne zdrave procjene o grčkom ostvarivanju zadanih ciljeva, upozorili su u četvrtak 8. travnja dužnosnici Europske unije.  

Članice eurozone već su obećale da će pomoći vladi u Ateni ako ne bude bila u mogućnosti servisirati svoje dugove. Takva obećanja imala su za cilj umiriti tržišta, no posljednjih dana pojačano se počelo strahovati da se članice eurozone među sobom neće moći dogovoriti o cijeni pomoći Grčkoj.  

'Po tome pitanju za nas nema bitnih promjena. Naravno da smo svjesni različitih izjava i razvoja situacije na tržištima, ali po našem mišljenju puno je spekulacija i hipotetičkih situacija', kazao je glasnogovornik Europske komisije Olivier Bailly. 

Premija za rizik na grčke državne obveznice značajno je porasla posljednjih dana, primoravši vladu u Ateni da ponudi prinos koji je više nego dvostruko veći u odnosu na onaj koji nudi vlada u Berlinu. 

U međuvremenu su se pojavile i bojazni da se čelnici eurozone, koji su na samitu u Bruxellesu 25. ožujka obećali Grčkoj hitne zajmove ako ne bude mogla pribaviti sredstva drugdje, neće moći dogovoriti o visini kamatne stope koju bi joj trebali zaračunati. 

Dužnosnici EU-a ocjenjuju spekulacije o visini konačne kamatne stope besmislenima budući da će se ona utvrditi prema tržišnim kamatnim stopama u trenutku kada pristigne zahtjev za pomoći iz grčke vlade, a što, kažu, nije moguće predvidjeti.  

'Mnogo čimbenika koji su potrebni za odgovor na pitanje o visini kamatnih stopa još nedostaje. Nismo u takvom scenariju i ne znamo hoće li se i kada dogovoriti, te kakva će situacija vladati na financijskim tržištima toga dana', kazao je Bailly.  

Diplomatski izvori dodali su da bi bilo kontraproduktivno da čelnici objave visinu kamatne stope koju bi zaračunali Grčkoj, budući da bi to tržišta protumačila kao signal za podizanje svojih kamatnih stopa.(Hina)

 

Više o tome:

EUbusiness: Greek drama deepens as borrowing costs soar