naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Španjolska planira uložiti 17 mlrd eura u projekte cestovne i željezničke infrastrukture

Španjolska planira u iduće dvije godine uložiti 17 milijardi eura u projekte na području cestovne i željezničke infrastrukture kako bi se poduprlo gospodarstvo i suzbila nezaposlenost, najavio je španjolski premijer José Luis Rodriguez Zapatero.  

'Planirani projekti poboljšat će učinkovitost i konkurentnost našeg gospodarstva, smanjiti troškove prijevoza i omogućiti bolju povezanost tržišta', kazao je Zapatero u srijedu 7. travnja na tiskovnoj konferenciji. 

Na nove projekte na području putničkog i teretnog željezničkog prometa i poboljšanje postojeće mreže bit će utrošeno 70 posto planiranih sredstava koje će omogućiti državne kreditne institucije i privatne banke. Ostatak sredstava bit će usmjeren projektima gradnje autocesta i održavanju. 

'Riječ je o najvažnijoj suradnji privatnog i javnog sektora u povijesti naše zemlje', istaknuo je Zapatero. 

Španjolska je pogođena najdužom i najdubljom recesijom u višedesetljetnom razdoblju nakon sloma njezinog radno-intenzivnog sektora graditeljstva krajem 2008. zbog globalne kreditne krize i prekomjerne ponude. 

Zbog krize stopa nezaposlenosti u Španjolskoj dosegnula je 19 posto u veljači, što je gotovo dvostruko više u odnosu na 10 posto koliko u prosjeku iznosi u 16-članoj eurozoni. 

Hina