naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Grčka bi od EU-a mogla dobiti do 30 milijarda eura

Ministri financija 16 zemalja eurozone dogovorili su u nedjelju 11. travnja zadnje detalja financijske pomoći Grčkoj koja bi u prvoj godini mogla dosegnuti iznos do 30 milijardi eura ako se to pokaže nužnim.  

'Europskupina je dogovorila uvjete i operativne modalitetee usklađene financijske potpore koja se može brzo aktivirati bude li trebalo', izjavio je povjerenik za gospodarska i monetarna pitanja Olli Rehn nakon završetka razgovora ministara financija eurozone održanih putem video-veze.  

Šef euroskupine, luksemburški premijer Jean-Claude Juncker, koji je predsjedavao sastankom, izjavio je da bi bilateralni zajmovi zemalja članica EU-a i doprinos Međunarodnog monetarnog fonda mogli dosegnuti u prvoj godini iznos od 30 milijardi eura.

Juncker je dodao da Grčka još nije zatražila bilo kakvu pomoć.  

Povjerenik Rehn je rekao da bi kamata na bilateralne pozajmice iznosile oko pet posto, što je manje nego što bi Grčka plaćala na tržištu kapitala, ali više od kamatnih stopa koje se obično plaćaju Međunarodnom moneternom fondu.  

Rehn je za ponedjeljak najavio sastanak predstavnika EU-a i MMF-a kako bi dogovorili detalja oko dogovora o zajmu. 

Zemlje članice Europske unije na svom posljednjem summitu 25. i 26. ožujka dogovorile su načela plan bez potrebnih detalja za pomoć Grčkoj, koji uključuje usklađene bilateralne zajmove zemalja članica te u manjem dijelu doprinos Međunarodnog monetarnog fonda.  

Dogovoreno je da se plan može aktivirati samo u slučaju krajnje nužde, to jest ako bi se Grčka našla u situaciji da na financijskim tržištima ne bi mogla financirati svoje dugove. Pomoć Grčkoj mogla bi se aktivirati tek ako to ocijene nužnim Europska središnja banka i Europska komisija.  

Grčka tijekom 2010. godine treba posuditi 53 milijarde eura, od toga je 30 milijardi za otplatu dospjelih dugova, 13 milijardi za plaćanje kamata i 10 milijardi za financiranje proračunskog deficita. Od početka godine Grčka je već na financijskim tržištima posudila 18 milijardi eura i do kraja godine preostalo je naći još 35 milijardi. 

Grčka bi dakle sada mogla dobiti do 30 milijardi eura. Na dio sredstava koje bi posudile zemlje članice plaćala bi kamate od oko pet posto, dok bi na dio koji će dati Međunarodni monetarni fond mogla plaćati kamate u rasponu od 1,25 do najviše 4,25 posto.  

Očekuje se da bi preostalih pet milijardi eura, s obzirom da bi sada financijska tržišta dobila konkretne dokaze o europskoj solidarnosti, Grčka mogla pronaći na tržištu kapitala po razumnim kamatama od oko četiri posto.(Hina) 

 

Više o tome:

  • EUobserver: Euro area states put Greek loans at €30 billion
  • EurActiv: Euro zone readies 30bn euros to rescue Greece