naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija otvorila javnu raspravu o budućnosti poljoprivredne politike EU-a

Povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Dacian Ciolos otvorio je u ponedjeljak 12. travnja u Bruxellesu javnu raspravu o budućnosti zajedničke poljoprivredne politike u sljedećemu sedmogodišnjem proračunskom razdoblju koje počinje 2014. te je najavio da će sredinom sljedeće godine ta komisija 'izići sa zakonodavnim prijedlozima budućih reforma'.  

'Zajednička poljoprivredna politika nije samo stvar stručnjaka, ona se odnosi na sve Europljane. Moramo slušati europske građane. Želim čuti reakcije i razmišljanja ne samo od poljoprivrednika, nego i od udruga za zaštitu okoliša, potrošača i skupina koje se bore za dobrot životinja. Ovu raspravu moramo otvoriti što je moguće više. Cijelo društvo ima koristi od ove zajedničke europske politike kroz hranu, upravljanje zemljištem i zaštitu okoliša, te građani zato moraju imati pravo iznijeti svoje mišljenje', rekao je Ciolos otvarajući javnu raspravu. 

Zajednička poljoprivredna politika od početka se neprekidno mijenjala i prilogađavala potrebama vremena. Velike reforme provedene su 2003. i u nešto manjem obliku 2008. 

Rasprave o europskoj poljoprivrednoj politici i o tome koliko će se iz zajedničkog europskog proračuna izdvajati za subvencije poljoprivrednicima redovito uzrokuju snažne sukobe među zemljama članicama. 

Udio troškova za poljoprivredu od početka zajedničke poljoprivredne politike stalno se smanjivao - 1985. stavka za poljoprivredu iznosila je 85 posto proračuna, a 2013. trebala bi iznositi 39,3 posto zajedničkog proračuna. 

Trenutačno se za poljoprivredu na godinu izdvaja oko 55 milijarda eura, nešto iznad 40 posto godišnjeg proračuna EU-a, ili oko 100 eura po stanovniku. 

Mnogim poljoprivrednicima koji obrađuje manje površine europske subvencije služe za preživljavanje, ali zato velika, komercijalna poljoprivredna imanja dobivaju i više od 500.000 eura na godinu, što uzrokuje nezadovoljstvo mnogih. 

Komisija je 2007. predložila da najviši poljoprivredni poticaji budu 300.000 eura na godinu, ali taj prijedlog nije dobio potporu svih zemalja članica, pogotovo onih u kojima prevladavaju velike farme, poput Njemačke ili Velike Britanije.  

Povjerenik Ciolos je rekao da će promjene u zajedničkoj poljoprivrednoj politici morati uzeti obzir promjene nastale proširenjem EU-a. 'Hoćemo li tvrdoglavo ustrajavati na umjetan način na jedinstvenom europskom modelu ili ćemo priznati realnost, to jest novu raznolikost u poljoprivredi?' upitao je Ciolos, dodajući kako treba uspostaviti ravnotežu između 'različitih poljoprivrednih sustava, različitih regija, različitih država i različitih kategorija poljoprivrednika'. 

Ciolos je najavio da će ta komisija uvažiti doprinos sudionika javne rasprave u dokumentu koji priprema za kraj ove godine te da će sa zakonodavnim prijedlozima izići polovicom 2011. godine.(Hina) 

 

Više o tome:

  • Europska komisija: The future of European agriculture policy Call for a public debate
  • EUobserver: Brussels keen to limit EU payments to large farmers
  • EurActiv: Cioloş kicks off debate on future EU farm policy