naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Hrvatska i EU > HR-EU: aktualno
Šimonović: zbog pravosuđa neće kasniti pristupanje EU-u

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović ustvrdio je u ponedjeljak 12. travnja da učinkovitost i neovisnost hrvatskoga pravosuđa dobro napreduju te da zbog pravosuđa neće kasniti završetak pregovora o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, kao što pišu neki mediji.  

Šimonović je to rekao u uvodnom govoru na predstavljanju rezultata dvaju projekata u sklopu reforme pravosuđa osvrćući se na nagađanja o tome hoće li se, među ostalim, i zbog pravosuđa odgoditi pristup Hrvatske Europskoj uniji. 

Sve spekulacije o tome da treba odgoditi zaključenje pregovora s EU-om zbog neučinkovitosti naprosto ne stoje, rekao je ministar, dodajući: 'Impliciram da je sve o čemu se spekulira politički, a ne stručni aspekt.' 

Također je rekao kako je u posljednje vrijeme jedini ozbiljan problem bilo pitanje suradnje s Haaškim sudom zbog dostave tzv. topničkih dnevnika. 

Ministar Šimonović očekuje da će se poglavlje o pravosuđu ipak otvoriti u lipnju, a nada se da će vrlo brzo, 'riječ je o tjednima', Europska komisija poslati skicu pregovaračkog stajališta državama članicama. Ključno je, smatra Šimonović, da države članice prihvate i usklade stajalište dovoljno brzo kako bi se ono prihvatilo u lipnju i kako bi počeli pregovori. 

Vezano uz 'topničke dnevnike' rekao je da tu uvijek ima pomaka. 'Sud je zahtijevao - dostavi dokumentaciju ili uvjerljivo objasni što se s njom dogodilo i tko je za to odgovoran, i mislim da smo to učinili', istaknuo je. 

Na pitanje je li suradnja s Haaškim sudom političko ili pravosudno pitanje ministar je odgovorio da je to kombinacija jer države članice odlučuju o tome hoće li se poglavlje otvoriti po političkim kriterijima, a jedan od političkih kriterija je 'njihova ocjena jednog aspekta međunarodne pravosudne suradnje'. 

Vezano uz sporazum Hrvatske i BiH o međusobnom izvršavanju sudskih odluka u kaznenim stvarima Šimonović je rekao da je hrvatsko Ministarstvo pravosuđa već zaprimilo 16 zahtjeva sudova, od čega ih je šest poslalo u BiH, a za ostale se čeka da se steknu preduvjeti. 

BiH očekuje da će postupak u toj zemlji trajati od tri do četiri mjeseca, a Šimonović je rekao kako ne bi bio nezadovoljan ni da se nakon šest mjeseci riješe sve poslane zamolnice. Dodao je da iz BiH još nije stigla nijedna zamolnica. 

Hina