naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Sofija odustala od brzog ulaska u eurozonu zbog deficita višeg od očekivanog

Bugarska vlada desnog centra odustala je od planova da se priključi tečajnom mehanizmu ERM II koji se smatra 'čekaonicom' za euro, nakon što je zemlja zabilježila prošle godine viši deficit od očekivanog. 

'Odustali smo od apliciranja za eurozonu jer trenutno ne ispunjavamo kriterije i bilo bi drsko to učiniti', rekao je premijer Bojko Borisov. 

Bugarska neće ući u ERM II, rekao je i ministar financija Simeon Đankov na konferenciji za novinare u petak 9. travnja.  

On je pojasnio da je bugarski skriveni proračunski deficit uništio njezine snove o priključivanju eurozoni. Manjak je proizašao zbog izostavljanja iz kalkulacija sporazuma o javnoj nabavi koje je zaključila ranija socijalistička vlada Sergeja Staniševa. 

Ministar je pojasnio da su ti sporazumi povećali proračunski manjak na 3,7 posto BDP-a, u usporedbi s ranijim prognozama o 1,9 posto. Prag za eurozonu je 3 posto BDP-a. 

'Smatrali smo se predvodnicima zajedno s Estonijom, ali sad će me biti sram u Madridu (na neformalnom sastanku ministara financija 16.-18. travnja) kada ću reći svojim kolegama što se dogodilo', rekao je ministar. 'Zapravo smo lagali o našoj spremnosti za eurozonu, nesvjesni zamke', dodao je. 'Europa ne razlikuje prošle i sadašnje vlade: ja predstavljam Bugarsku i to je sramotno'. 

ERM je dio priprema za priključenje eurozoni, a u njega su se kao zadnje zemlje uključile Slovačka, Cipar, Latvija i Malta 2005., te Estonija, Litva i Slovenija 2004. U međuvremenu, Slovenija je postala članicom eurozone 1. siječnja 2007., Cipar i Malta 1. siječnja 2008., a Slovačka 1. siječnja 2009. 

Bugarska je planirala priključiti se ERM-u II ove godine, a poslati članicom eurozone 2013. 

 

Više o tome:

EurActiv: Bulgaria drops plans for early eurozone entry