naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > Najava Bruxelles
Hrvatska zatvara poglavlje Sloboda kretanja roba

Hrvatska će na sljedećoj pristupnoj konferenciji u ponedjeljak, 19. travnja, zatvoriti pregovore u poglavlju Sloboda kretanja roba, ali ni jedno od tri još neotvorena poglavlja neće biti otvoreno, potvrdilo je u utorak španjolsko predsjedništvo EU-a.  

'Mogu potvrditi da će se međuvladina konferencija o pristupanju na veleposlaničkoj razini održati u ponedjeljak, a na njoj će Hrvatska zatvoriti pregovore u poglavlju 1, Sloboda kretanja roba', rekla je za Hinu glasnogovornica španjolskog predsjedništva Cristina Gallach. 

Glasnogovornica Gallach je dodala da španjolsko predsjedništvo predviđa još jednu pristupnu konferenciju na ministarskoj razini u lipnju, na kojoj se očekuje otvaranje i zatvaranje nekoliko poglavlja. 

Hrvatska je dosad u pristupnim pregovorima otvorila 30 od 33 poglavlja o kojima se pregovara. Od 30 otvorenih poglavlja njih 17 je zatvoreno.  

Za otvoriti su ostala poglavlja Tržišno natjecanje (8), Pravosuđe i temeljna prava (23) i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika (31). 

Za otvaranje triju preostalih poglavlja Hrvatska je ispunila svoj dio posla i sada Europska unija treba usvojiti svoja zajednička pregovaračka stajališta kako bi se i ona otvorila.  

Za poglavlja Tržišno natjecanje i Pravosuđe i temeljna prava Europska komisija izrađuje nacrt zajedničkog pregovaračkog stajališta, koje se onda upućuje Vijeću EU-a. 

Nacrt zajedničkog pregovaračkog stajališta za poglavlje Vanjska, sigurnosna i obrambena politika, Komisija je već predala Vijeću i utorak je predstavljeno na sastanku radne skupine za proširenje. Na radnoj skupini za proširenje također je predstavljen nacrt zajedničkog pregovaračkog stajališta za zatvaranje pregovora u poglavlju Porezi (16).  

Iako se razmišljalo o mogućnosti da se travanjska pristupna konferencija odgodi za tjedan ili dva kako bi se dalo vremena za dovršetak potrebnih postupaka za otvaranje poglavlja 31 i zatvaranje poglavlja 16, španjolsko predsjedništvo je na kraju odlučilo da se u ponedjeljak ipak održi konferencija o pristupanju iako će biti zatvoreno samo jedno poglavlje. 

Hina