naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU pokreće program za poticanje cjelogodišnje turističke sezone

Europski ministri turizma sastat će se u četvrtak 14. travnja u Madridu kako bi pokrenuli program čiji je cilj potaknuti turiste da cijele godine idu na odmor te održe cjelogodišnju turističku sezonu, kaže se u nacrtu teksta.  

Ta je inicijativa dio nove europske politike prema turizmu koja bi se trebala utemeljiti nakon stupanja na snagu Lisabonskog ugovora. Stupanje na snagu novog reformskog ugovora EU-a bio je ključan trenutak za turističku industriju u Europi. Prvi puta, EU ima ovlasti donositi odluke koje dotiču taj sektor kvalificiranom većinom. 

Turistička industrija u EU generira više od 5 posto europskog BDP-a, s oko 1,8 milijuna tvrtki koje zapošljavaju oko 5,2 posto ukupne radne snage, kažu podaci Europske komisije. 

Industrija je suočena s brojnim promjenama, posebno rastom niskobudžetnih zračnih kompanija na europskom tržištu te povećanjem važnosti individualne organizacije putovanja. 

Ministri bi trebali potpisati zajedničku deklaraciju u kojoj će se obvezati poduprijeti mjere i inicijative koje potiču produljenje visoke sezone u turizmu, kaže se u nacrtu teksta. Cilj inicijative je 'doprinijeti borbi protiv kratke sezone i održanju turističkog zapošljavanja izvan sezone', dodaje se. 

Većina od gotovo 10 milijuna zaposlenih u europskoj turističkoj industriji radi samo tijekom određenih razdoblja u godini. 

EK planira promovirati neke konkretne inicijative kako bi produljila visoku sezonu. 

Jedna od njih je pokretanje neke vrste 'Erasmusa za turiste', po uzoru na europski uspješni program razmjene studenata. 'Mladi ljudi, oni iznad 65 godina, osobe smanjene mobilnosti i niskih prihoda trebale bi dobivati neku vrstu potpore za odlazak na odmor u razdobljima niske sezone', pojasnio je dužnosnik Komisije zadužen za to pitanje. Sjeverni Europljani mogli bi ići na jug tijekom zime, dok bi ljudi sa Sredozemlja mogli tijekom najtoplijih mjeseci posjetiti sjever kontinenta. 

Ministri bi također trebali razgovarati o konkretnim inicijativama koje bi se trebale pokrenuti tijekom sljedećih godina. 

Radi se primjerice o utemeljenju neke vrste europskog opservatorija za turizam koji bi skupljao detaljne podatke i radio statistiku, što bi pomoglo operaterima da učinkovitije planiraju rad u skladu s postojećim trendovima. 

Trebala bi se također dogovoriti definicija održivih turističkih destinacija kako bi se utvrdile one koje nude visoku uslugu uz očuvanje okoliša. 

EU također planira pregovarati o turističkom partnerstvu sa zemljama izvan EU-a poput Kine, Brazila, Rusije i Indije. Cilj je ponuditi Europljanima pakete koji uključuju posjećivanje više zemalja, a takva partnerstva mogla bi olakšati i dolazak novih turista u Europu te pomoći da se u sklopu jednog putovanja posjeti više europskih zemalja.(Hina)

 

Više o tome: 

  • Španjolsko EU predsjedništvo: Tourism ministers discuss strategies to maintain the EU's status as the world's leading tourist destination
  • EurActiv: EU to launch 'Erasmus for tourists'