naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
Komisija tuži Grčku zbog nezakonite pomoći brodograditelju HSY

Dužničkom krizom pogođena Grčka sučeljava se s dodatnim teškoćama nakon što ju je Europska komisija u srijedu 14. travnja odlučila tužiti budući da nije zatražila povrat pomoći odobrene brodograditeljskoj tvrtki Hellenic Shipyards.  

Europska je komisija već 2008. zaključila da je pomoć grčke vlade brodograditeljskoj kompaniji Hellenic Shipyards (HSY) u visini 230 milijuna eura (312 milijuna dolara) protuzakonita ali grčka vlada do danas nije tražila povrat te pomoći. 

'Komisija dozvoljava zemljama članicama da svake godine poslovnim subjektima isplaćuju velike svote na ime pomoći, no ako se utvrdi da je ta pomoć bila protupropisna, sredstva moraju biti odmah vraćena kako bi se osigurala ravnopravna konkurencija i očuvala vjerodostojnost zakona', rekao je povjerenik za tržišno natjecanje Joaquin Almunia. 

Grčki je brodograditelj u teškoćama više od desetljeća. U 1997. i 2001. Komisija je dala zeleno svjetlo vladinoj pomoći za tu kompaniju kako bi preživjela. Atena pak nije provela program preustroja koji je Komisija zahtijevala. 

Atena je također odobravala HSY-ju zajmove s kamatama nižim od onih na tržištu i po povoljnim uvjetima, čime je također prekršila zakone Unije. 

'Sve te mjere koriste privatnim djelatnostima HSY-a i osiguravaju tvrtki nepoštenu prednost pred konkurencijom', objavila je Komisija u priopćenju. 

Slučaj je prebačen na Europski sud pravde u Luksemburgu. Ukoliko presudi u korist Komisije, sud bi mogao prisiliti grčku vladu da zatraži povrat sredstava od HSY-a.(Hina) 

 

Više o tome:

Europska komisija: State aid: Commission takes Greece to Court for failure to recover illegal aid from Hellenic Shipyards