naslovnica imo edc info o portalu kontakt naslovnica o europskoj uniji institucije eu agencije eu-a pravo eu publikacije i dokumenti baze podataka eu hrvatska i eu
Naslovnica > EU u fokusu
EU upozorio Portugal da mora poduzeti dodatne mjere u vezi s manjkom

Portugal će ove godine možda morati poduzeti dodatne mjere kako bi smanjio proračunski manjak, upozorio je u srijedu 14. travnja povjerenik Europske unije za ekonomsku i monetarnu politiku Olli Rehn.  

'Portugalski stabilizacijski program ambiciozan je i poprilično zaokružen za razdoblje od 2011. do 2013., ali danas smo raspravljali o dodatnim mjerama koje bi mogle biti potrebne posebno za ovu godinu', rekao je Rehn na konferenciji za novinstvo u Bruxellesu. 

Nužna je fiskalna konsolidacija, između ostalog i kako bi se smanjile vanjske neravnoteže, naglasio je povjerenik EU-a. 

Portugalska je vlada objavila da u ovoj godini namjerava srezati manjak za 1,1 postotni bod u odnosu na prošlogodišnjih 9,4 posto. 

'Moramo uzeti u obzir moguće rizike vezane za makroekonomske i fiskalne trendove', rekao je, pojasnivši da je manjak u prošloj godini veći no što se očekivalo. 

U prvoj procjeni vlada je prognozirala manjak u visini 9,3 posto BDP-a. 

Rehn je naglasio da će vlada u Lisabonu morati razmotriti dodatne mjere kako bi u ovoj godini korigirala nedopušteni manjak. 

Portugal je zacrtao 2013. kao rok za svođenje proračunskog manjka ispod dopuštenog plafona u eurozoni od tri posto BDP-a. 

 

Više o tome:

EUobserver: EU warns Portugal, says bloc needs permanent crisis fund